Włochy

Prosecco D.O.C Treviso brut

Tenuta Santome, Veneto
Białe Wytrawne

Barwa: Jasnożółty.
Bukiet: Intensywny, wyczuwalna skórka chleba, drożdży – nuty świeżo skoszonej trawy.
Smak: Przyjemne, lekkie z miękką kwasowością, dobrze zharmonizowane. Pikantne wykończenie i dobra trwałość. Idealne perlenie, tysiące drobnych długotrwałych perełek.

Alkohol: 11,0 %
Cukier resztkowy: 7,61 g/l
Kwasowość: 6,5 g/l
Potencjał starzenia: 4-6 lat
Temp. podawania: 6-8 °C

Polecamy do:

Ryb i białego mięsa, a także do przekąsek. Idealny trunek na poprawienie sobie nastroju, szlachetny smak i miłe aromaty. Elegancka delikatna wytrawność, wino urzeka z każdym wypitym łykiem. Idealny kompan do prac domowych.

Włochy – Cimadolmo, region Wenecja Euganejska, prowincja Treviso. Gleba zawierająca piasek i muł. Zbiory – trzeci tydzień września.

Tenuta Santome to odrestaurowany w rustykalnym stylu XIX-wieczny dworek, z nowoczesną piwnicą, leżący wzdłuż rzeki Piava, pomiędzy dwoma ważnymi historycznie i kulturalnie miastami – Treviso i Wenecją, w samym sercu krainy Prosecco i Raboso,. Posiadłość rozciąga się na ponad 65 hektarach winnic.

Znak towarowy, jest niemal pieczęcią gwarancji i kluczowym elementem etykiety. Przedstawia św. Tomasza, po dociekliwym apostole, „który chciał uwierzyć”. Ten Święty, palcami ułożonymi pod kątem prostym, który wydaje się, że chce być narzędziem do pomiaru absolutnie wszystkiego, doskonale uosabia ducha współczesnych właścicieli – doceniających innowacje i kreatywność północno-wschodnich Włoch oraz tutejszej jakości.

Gleby: glina (50-60%) i wapienie.
Klimat: śródziemnomorski, jednak nieco chłodniejszy, moderowany wpływem Alp; podobny do tego w Chablis.

Veneto