Włochy

Prosecco D.O.C Treviso Extra Dry

Veneto
Białe Półwytrawne

Barwa: Jasno słomkowy.

Bukiet: Intensywny, słodki, owocowy, aromat kwiatów z delikatną nutą kwiatów akacji.

Smak: Przyjemne, lekkie z miękka kwasowością, dobrze zharmonizowane. Pikantne wykończenie i dobra trwałość. Wyraźna słodycz, bardziej półwytrawne niż wytrawne.

Alkohol: 11,0 %

Cukier resztkowy: 14,32 g/l

Kwasowość: 5,6 g/l

Potencjał starzenia: 4-6 lat

Temp. podawania: 6-8 °C

Polecamy do: Ryb i białego mięsa, a także do przekąsek. Idealny trunek na poprawienie sobie nastroju, szlachetny smak i miłe aromaty.

Veneto (Wenecja Euganejska) – prowincja Werona, winnice położone na zboczach w gminie Sanem Pietro In Cariano w samym sercu Valpolicella Classico.

Starzone w dębowych 225 litrowych beczkach (BARRIQE) przez 24 miesiące.

Tradycyjny wyrób wina stosowany w tym regionie od czasów starożytnych.

Gleby: bazaltowe i mineralne pochodzenia wulkanicznego.
Klimat: śródziemnomorski.

Veneto
  • 100%

    Glera –  późno dojrzewające grono, podatne na choroby grzybowe i stres wodny. Wysoka kwasowość sprawia, że nadaje się do tworzenia win musujących. Glerę uprawia się głównie w Wenecji Euganejskiej. Pierwotnie winogrono znane było pod nazwa pro secco. W celu zidentyfikowania Prosecco jako nazwy pochodzenia (od miejscowości) szczep uzyskał miano glery. W przypadku uprawy na stokach poludniowych, glera produkuje wina złożone i charakterne. Są one lekkie, miękkie i orzeźwiające, z aromatami białych kwiatów, cytryny, gruszki, jabłka i brzoskwiń. Wina musujące z glery są zwykle fermentowane metoda Tank lub Charmat.

Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania