Hiszpania

Luna de Cosecha Verdejo Semidulce Coto Pelayo

Rioja
Białe Wytrawne

Barwa: Blady żółty, jasny i czysty.

Bukiet: Wysoce aromatyczne, aromaty owoców tropikalnych z nutami ananasa, brzoskwini i jabłka.

Smak: Słodki na wejściu, świeży i dobrze zrównoważony w ustach. Bardzo przyjemne z długim posmakiem. Lekkie, łatwe w piciu.

Alkohol: 12,5 %

Cukier resztkowy: 45,0 g/l

Kwasowość: 6,2 g/l

Potencjał starzenia: kilka lat

Temp. podawania: 6-8 °C

Polecamy do: Do słonych przekąsek, foie-grass, peklowanego sera.

DOCa Rioja leżący nad rzeką Ebro, w północno-środkowej Hiszpanii region o długiej tradycji uprawy, jako pierwszy uzyskał najwyższy status hiszpańskiej kwalifikacji – Do Calificada (jedyny obok Prioratu).
Dzieli się na 3 okręgi: La Rioja Baja, La Rioja Alta i La Rioja Alavesa, z których dwa ostatni uważane są najlepsze. 75 % win powstaje w kolorze czerwonym (śród nich 15 % to wina różowe).

Prym wśród szczepów wiedzie tempranillo, garnacha tinta, graciano, mazuela. Wina białe powstają z viury, malvasi, garnachy blanc. Rioja jest tradycyjnie winem kupażowanym.

Gleby: gliniasto-wapienne, mady.
Klimat: kontynentalny z wpływami górskimi i atlantyckimi, z niedużymi opadami (500 ml/rok), moderowany przez wiatry znad Atlantyku i chroniony górami Kantabryjskimi.

Rioja
  • 100%

    Verdejo – to biała endemiczna odmiana winorośli uprawiana na terenach położonych wokół miejscowości Rueda w Hiszpanii. Verdejo wykorzystywane jest zarówno do produkcji kupaży, głównie w połączeniu ze szczepami Viura albo Sauvignon Blanc, jak i do produkcji jednoodmianowych win. Białe wina wytwarzane w apelacji D.O. w Ruedzie muszą mieć w swoim składzie przynajmniej 50% Verdejo. Zwykle są one odmianowe, można również znaleźć ciekawe kupaże z Macabeo (Viura) lub/i z Sauvignon Blanc.