-
85% Semillon - jest najczęściej sadzonym gronem w Bordeaux i ze względu na cienką skórkę i jej podatność na szlachetną pleśń, powszechnie stosowanym w przypadku win słodkich. Daje wina o złotym kolorze, dużym ciele, niskiej kwasowości i tłustej konsystencji. Dobrze dojrzewa w dębie.
-
10% Sauvignon blanc - w Bordeaux produkuje wina o wyraźnym aromacie zielnym, trawiastym i czarnego bzu. W coraz większym stopniu stosuje się go w przypadku pojedynczych odmianowych, wytrawnych białych win - jest jedynym wyjątkiem od zasady blendowania wszystkich win w Bordeaux. W kupażu, jego wysoka kwasowości doskonale łączy się z semillon. Dotyczy to szczególnie wielkich win słodkich.
-
5% Muscadelle - stanowi składnik w kupażu wytrawnych i słodkich win z Bordeaux, takich jak Sauternes. Rzadko stanowi więcej niż 10% mieszanki. Winogrona muscadelle nie należą do rodziny muscat, choć winogronowy aromat jej win może subtelnie muscaty przypominać.