-
Grenache 80 % - energiczna odmiana dominująca w Châteauneuf (60% upraw). Osiągając północną granicę w Vaucluse, ujawnia swój pełny potencjał, nadając jednocześnie lekko zabarwione wino, ale o wielkiej aromatycznej amplitudzie, gdzie można znaleźć nuty wiśni kirsch, śliwek i czarnej porzeczki.
-
Mourverdre 10 % - późno dojrzewająca i wrażliwa na suszę odmiana, w miarę dojrzewania wydobywa specyficzne aromaty wina. Bardzo jakościowa, dająca głęboki kolor i garbniki, które są w stanie udoskonalić na przestrzeni lat.
Syrah 7 % - odmiana, oprócz wspaniałego aromatycznego bogactwa, nadaje kolorytom i stopionym taninom. W kupażu z grenache i mourvèdre, tworzy wina truflowe.
-
Cinsault 3 %- Podwójna odmiana winorośli - winogrona i winogrona stołowe - jest trochę zaniedbana w tym terroir, ponieważ ma niski garbnik i słaby kolor. Przynosi jednak elegancję, owoce i finezję.
Ponadto w apelacji Châteauneuf-du-Pâpe dozwolone w uprawie są: muscardin, counoise, terret noir, vaccarèse oraz białe: clairette, bourboulenc, roussanne, picpoul i picardan.