Hiszpania

Ànima De L’Avi Arrufi D.O. 2021 CellerPińol

Kastylia i León
Białe Wytrawne

Barwa: Złoto żółty.

Bukiet: Dojrzałe białe owoce, brzoskwinia i morela, nuty przypraw. Idealna równowaga aromatów.

Smak: W ustach bardzo mineralne z szerokim i długim posmakiem. Czysta klarowna struktura, delikatna kwasowość – bardzo okrągłe i jedwabiste.

Alkohol: 14,5 %

Cukier resztkowy: -

Kwasowość: -

Potencjał starzenia: 6 - 8 lat

Temp. podawania: 8-10 °C

Polecamy do: Idealne do risotto, paelli, wędlin, łososia, białego mięsa.

Ribera del Duero (DO – dotyczy win tylko czerwonych i różowych) położony na północnym płaskowyżu kraju, jest jednym z jedenastu regionów „win wysokiej jakości” w ramach autonomicznej wspólnoty Kastylii i León. Charakteryzuje się płaskim, skalistym terenem. Jest to również jeden z kilku uznanych regionów produkujących wina, które znajdują się wzdłuż rzeki Duero. Mieszanka wysokich temperatur dnia oraz niskich w nocy stwarza idealne miejsce dla wzrostu tempranillo szczepu, z którego najsłynniejsze wina powstają od XIX w najsłynniejszej hiszpańskiej winnicy Vega Sicilia.

VALTOÑAR (producent) – jest owocem iluzji i twórczości rodziny winiarzy, którzy osiedlili się w Ribera del Duero w XVII w. Nazwa VALTOÑAR pochodzi od miejsca w Ribera del Duero, gdzie uprawa winorośli sięga czasów niepamiętnych.

Gleby: warstwy piasku szlamowego lub gliniastego, naprzemiennie z wapiennymi i kredowymi.
Klimat: kontynentalny zbliżony do śródziemnomorskiego z długimi, suchymi latami oraz ciężkimi, zimami.

Kastylia i León
  • 100%

    Grenache Blanc – biale grono spokrewnione z czerwonym grenache. Występuje głównie w kupażach win romańskich oraz  w pd-wsch. Hiszpanii. Wina charakteryzują się  wysoką zawartością alkoholu i niska kwasowością, nutami cytrusowymi lub zielnymi.Doskonale reaguje na niska temperature fermentacji, tworząc świeże, pachnące koperkiem wino.