Hiszpania

Gerhardus Tinto 2013 Celler Piñol

Katalonia
Czerwone Półsłodkie

Barwa: ciemny, wyraźny, głęboki – refleksy granatu i purpury.
Bukiet: nuty kawy, czekolady przeplątają się z aromatami wanilii i kandyzowanych, czerwonych owoców.
Smak: pełne, treściwe o mocnej strukturze, bogate taniny, które nadają mu ciała. Na finiszu miłe i ciepłe doznanie delikatnej słodyczy.
Wino dojrzewa w nowych beczkach z francuskiego dębu przez okres 4 miesięcy.

Alkohol: 14 %
Cukier resztkowy: 38.7 g/l
Kwasowość: 4.9 g/l
Potencjał starzenia: 6 lat
Temp. podawania: 15-17 °C

Polecamy do: półsłodkich deserów z dodatkiem kawy lub wiśni, pasztetów lub do delektowania się w każdej wolnej chwili, bez akompaniamentu potrawy.

Terra Alta, Katalonia. Region w południowej Katalonii, pomiędzy rzeką Ebro a granicą Aragonii w prowincji Tarragona.

Status DO (Denominaciones de Origen) uzyskała w 1982 r.

Powierzchnię ok 6300 ha porastają migdałowce oraz orzechy laskowe pomiędzy którymi znajduje się 45 winiarni produkujących rocznie ok 19 tys. hektolitrów wina. Poza białymi szczepami, z których produkuje się w większości słynną na cały świat musującą Cavę, uprawia się tu także czerwone szczepy – głównie garnacha i monastrel a także tempranillo, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot i pinot noir.

Winnica Celler Piñol położona jest na 356 m n.p.m.

Gleby: 95% wapień, 5% glina; uboga w substancje organiczne, nienawadniana.
Klimat: śródziemnomorski pod wpływem kontynentalnego; charakteryzuje się małą ilością opadów.

Katalonia