Francja
Montagne St. Emilion Chateau Piron 2020
Bordeaux
Barwa: Czerwony.
Bukiet: Przypomina dojrzałe jeżyny, czarną porzeczkę.
Smak: Krzepkie w smaku, gęste o kompleksowej owocowości, wielowymiarowe z delikatną nutką minerałów. Ma również świeżą kwasowość rocznika, która zrównoważy się z dojrzałymi owocami.
Alkohol: 13,5 %
Cukier resztkowy: 0,1 g/l
Kwasowość: 3,20 g/l
Potencjał starzenia: 10-15 lat
Temp. podawania: 16-18 °C
Bordeaux – to znany na całym świecie region winiarski z blisko 120 tys. ha winnic produkujących najbardziej prestiżowe i najdroższe wina na świecie. W regionie istnieje 57 apelacji, pracuje 12 500 winogrodników.
Prowansja – ma 26 tys ha winnic, od południa ograniczona Morzem Śródziemnym od północy pogórzem południowych Alp i Masywu Centralnego. Idealne miejsce dla upraw organicznych, klimat ciepły i suchy.
Oksytania znajduje się w południowo-zachodniej części Francji, pomiędzy Pirenejami a Prowansją. Region ciągnie się od południa łukiem wzdłuż wybrzeża od Parku Natury Camargue aż do granicy z Hiszpanią. Od północy graniczy z Masywem Centralnym. Oksytania powstała stosunkowo niedawno, bo w 2016 roku, z połączenia dwóch regionów Langwedocja-Roussillon i Midi-Pyrénées. Powierzchnia jaką zajmują winnice w Oksytanii jest trzy razy większa niż powierzchnia zajmowana przez winnice Bordeaux. Uprawie winorośli sprzyja tu śródziemnomorski klimat oraz kamienno-piaskowa gleba z dużą domieszką gliny. Lokalne winnice oferują mocne i owocowe wina.
Na południowy wschód od Bordeaux rozciąga się kraina z winami Gaskonia, powszechnie znana jako Cotes de Gascogne. Znajduje się w południowo-zachodnim krańcu kraju, między Tuluzą a Oceanem Atlantyckim. Tamtejsze wina są niezwykle wartościowe, charakteryzują się wspaniałym smakiem i jakością za stosunkowo niską cenę. Region Gaskonii produkował wino od czasów imperium rzymskiego.

- 15%
Cabernet sauvignon – „król czerwonych gron”, najbardziej znany, szczep winny na świecie, którego rodzicami są cabernet franc i sauvignon blanc a kolebką Bordeaux. Daje wina cieliste, ciemne, głębokie o charakterystycznych aromatach czarnej porzeczki i zielonej papryki z nutami żywicznymi, korzennymi i ziołowymi. Odznacza się dobrą kwasowością i znakomitym potencjałem leżakowania. W beczce rozwija aromaty dymne, waniliowe, cedrowe. Właściwie nie należy spożywać go bez leżakowania, chyba że produkowany jest w cieplejszych regionach, w kupażach z miękkimi, owocowymi odmianami jak merlot. Szczep o wielkim charakterze. Stąd uwielbienie jakim obdarzono go w świecie winiarskich znawców.
- 85%
Merlot – szlachetny szczep, prawdopodobnie pochodzący z okolic Saint-Emilion i Pomerol. Współodpowiedzialny za tworzenie najpotężniejszych win świata (m.in. Chateau Pétrus z Pomerol)! W kupażu łagodzi ostre, agresywne smaki innych odmian (cabernet sauvignon, shiraz). Daje wina o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu, aksamitne dla podniebienia, o dobrej strukturze, cieliste z niewysoką kwasowością i dzięki stosunkowo cienkiej skórce winogron również z niską taniną. Najbardziej charakterystyczne aromaty to: czereśnia, jagoda, malina, śliwa, delikatne zioła. Wina z merlota świetnie współgrają zarówno z jagnięciną i wołowiną jak i z potrawami z kurczaka. Stanowią doskonały dodatek do półtłustych serów i czekolady.