-
Pinot noir (Blauburgunder w Austrii, Spatburgunder w Niemczech, Pinot Nero we Włoszech). Pochodząca z Burgundii, jedna z najtrudniejszych odmian do uprawy i winifikacji, ale za to gdy cały proces przebiega optymalnie - może dać największe wina. Jest też jedną z najstarszych odmian winorośli. Szczególnie znakomite wina daje w regionie Côte d'Or. Istnieją tam idealne warunki; kredowe, dobrze przepuszczalne ziemie, dobrze usytuowane, słoneczne parcele o łagodnym nachyleniu. Szczep ten znakomicie odzwierciedla charakter siedliska. Produkcja wysokiej klasy pinot noir jest niezwykle trudna. Mawia się, że jest to szczep produkujący producentów wina, a nie odwrotnie. Wina z pinot noir, ubogie w garbniki, nie wymagają zbyt długiego dojrzewania i na ogół powinny zostać wypite w 5 - 8 lat od roku winobrania. Jednak jego wspaniała kwasowość sprawia, że ma bardzo duży potencjał starzenia.
-
Sam proces dojrzewania ma znaczący wpływ na wino, które w miarę upływu czasu zmienia charakterystyczne dla siebie aromaty: początkowo owocowe akcenty (wiśnia, śliwka, malina, truskawka) rozwijają się w niezwykle słodki, wonny, kwiatowy bukiet. Z czasem mogą dojść akcenty czekolady, ziemi, dymu i trufli. Charakterystyczną cechą win jest również możliwość uzyskiwania w stosunkowo krótkim czasie niezwykłego, ceglasto-pomarańczowego koloru - przez wino z pinot noir można czytać książkę. Potencjalnie pinot noir daje wina pełne, ale nie ciężkie i chociaż łagodne i aksamitne w strukturze, to o solidnym, bogatym aromacie.