-
Sauvignon blanc - pochodzenie tej szlachetnej winorośli to Dolina Loary gdzie powstają najbardziej prestiżowe wina z tego szczepu: Sancerre i Pouilly Fumé. Sauvignon blanc daje wina owocowe, orzeźwiające, przeznaczone do picia głównie jako wina młode, nie więcej niż kilka lat po zbiorach. Poza Francją swoją popularność zaczął zdobywać również na innych kontynentach. Szczególnie Nowy Świat gdzie winifikacja w niskiej kontrolowanej temperaturze w kadziach ze stali szlachetnej daje doskonałe rezultaty i bardzo owocowe wina. Szczególnie prym wiodą tutaj Nowa Zelandia, Chile i Australia. W Kalifornii i w innych rejonach świata używa się też określenia fume blanc.
-
Synonimem jest również muskatsylvaner w Austrii. Odmiana odporna na choroby i mróz. Lubi bardziej chłodny klimat późno dojrzewając w dobrze nasłonecznionych miejscach. Jest w winie łatwą do zidentyfikowania. Charakterystyczne dla sauvignon blanc jest wyraźna kwasowość i aromaty świeżych owoców (jabłka, agrest, cytrynowa trawa, dziki bez, brzoskwinie, melon, ananas, papryka ) z wyraźną nutą mineralną i nierzadko nuty „kocich sików”. Kontakt z beczką wzbogaca go o aromaty dymu, tostów, wanilii i masła. Najlepsze są wina młode. Doskonale komponuje się z chevre frais (kozi ser) i sushi.