-
Grenache - jeden z najpowszechniej uprawianych czerwonych szczepów na świecie. Pochodzi z Hiszpanii, gdzie ma dominujący udział w uprawach w Rioja i Prioracie. Krzewy charakteryzują się bardzo mocnym drewnem i wysoką wytrzymałością na susze. Wina z grenache mają wysoką koncentrację owocowych aromatów, tanin i kwasów. Typowymi dla odmiany są aromaty czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, truskawek, rodzynek, pieprzu i lukrecji.
-
Carignan - tradycyjnie francuski (Langwedocja) czerwony szczep, którego spotkać można także w Algierii, Hiszpanii, Kalifornii i we Włoszech jest niezbyt odporną rośliną choć dającą wysokie plony. Zwykle tworzy wina o ciężkich taninach, ostre i często gorzkawe w finale. Maceracja węglowa, której jest często poddawany zmiękcza go, podkreśla owocowe aromaty, nadając gibkości i redukując taniny.
-
Mourverdre - późno dojrzewająca i wrażliwa na suszę odmiana, w miarę dojrzewania wydobywa specyficzne aromaty wina. Bardzo jakościowa, dająca głęboki kolor i garbniki, które są w stanie udoskonalić na przestrzeni lat.
-
Cinsault - „podwójna” odmiana winorośli - winogrona i winogrona stołowe - jest trochę zaniedbana w tym terroir, ponieważ ma niski garbnik i słaby kolor. Przynosi jednak elegancję, owoce i finezję.