-
Spätlese (dosłownie: "późny zbiór") jest to niemiecki obejmujący wina z całkowicie dojrzałych winogron, najlżejsze z win późnych zbiorów. Winogrona są zbierane co najmniej 7 dni po normalnych zbiorach (na ogół II poł. października), a więc są bardziej dojrzałe i mają wyższą zawartość cukru, co wpływa też na zawartość alkoholu. Wina z tym wyróżnikiem mogą być zarówno słodkie jak i wytrawne (trocken), ze względu na poziom dojrzałości, szczególnie ceni się wina wytrawne z odmian riesling, weißer burgunder (pinot blanc) i grauer burgunder.
-
Silvaner: pochodzi z Austrii jako krzyżówka ostterreichisch weiss i traminera. Jest jedną z najstarszych dziś uprawianych winogron (pierwsze zapisy pochodzą z 10 IV 1659 r.). Silvaner produkuje głównie wina wytrawne, kwasowe z wyraźną nutą mineralną i ziemistością, oraz subtelnymi aromatami dymu wędzarnianego, Często porównywany jest z rieslingiem. Dziś silvaner jest uprawiany na ok. 5% obszarów winogradów w Niemczech - głównie w Nadrenii, Frankonii, Hesji i Palatynacie. Szczep ten jest bardzo wymagający. W zależności od lokalizacji i procesu starzenia, silvaner tworzy wszechstronnie wina - od nieskomplikowanych, letnich i codziennych do eleganckich i wspaniałych win na specjalne okazje. Silvaner doskonale odzwierciedla terroir, łącząc ziemiste aromaty z delikatnymi nutami owocowymi i przyjemną kwasowością.