-
Spätlese (dosłownie: "późny zbiór") jest to niemiecki obejmujący wina z całkowicie dojrzałych winogron, najlżejsze z win późnych zbiorów. Winogrona są zbierane co najmniej 7 dni po normalnych zbiorach (na ogół II poł. października), a więc są bardziej dojrzałe i mają wyższą zawartość cukru, co wpływa też na zawartość alkoholu. Wina z tym wyróżnikiem mogą być zarówno słodkie jak i wytrawne (trocken), ze względu na poziom dojrzałości, szczególnie ceni się wina wytrawne z odmian riesling, weißer burgunder (pinot blanc) i grauer burgunder.
-
Riesling - pochodzi prawdopodobnie z Niemiec. W Nadrenii i francuskiej Alzacji znajdują się jedne z najlepszych warunków do jego uprawy. Świetnie rośnie w chłodnym klimacie. Ze względu na to, że dojrzewa stosunkowo późno, wymaga dobrze nasłonecznionych stanowisk. Długie dojrzewanie w chłodnym klimacie pozwala gronom osiągnąć wysoki poziom cukru jednocześnie utrzymując owocową kwasowość. Można z nich także zrobić specyficzne wino lodowe - Eiswein. Odmiana doskonale przystosowuje się do panujących warunków pogodowych. Niezależnie od tego czy mamy chłodny czy ciepły sezon możemy się spodziewać dobrego, ciekawego wina. Dlatego kupując rieslinga pamiętajmy, że region z którego pochodzi wino ma większe znaczenie niż jego rocznik. Riesling w swym smaku i zapachu świetnie odzwierciedla cechy ziemi na jakiej był uprawiany. Najlepsze trunki można uzyskać z upraw na glebach cięższych o podłożu wulkanicznym i łupkach.
-
Wina te charakteryzuje mocno owocowy (jabłka, brzoskwinie, cytryny) oraz kwiatowy aromat. Po kilku latach leżakowania, riesling nabiera dystyngowanego zapachu nafty. Riesling pasuje do bardzo szerokiej gamy potraw. Wytrawnego można serwować do większości ryb, śmietanowych sosów i lekkich makaronów. Półwytrawne nadają się do potraw z grilla, wędzonej wieprzowiny i owoców morza, a słodkie do deserów, wieprzowiny i ostrej kuchni orientalnej. Należy go serwować lekko schłodzonego i pozwolić by w kieliszku delikatnie się zagrzał.