Hiszpania

Finca Morenillo D. O. 2017 Celler Piñol

Katalonia
Czerwone Wytrawne

Barwa: Błyszczącej wiśni, barwiący podniebienie.

Bukiet: Wyraziste aromaty dojrzałych malin, suszonych kwiatów lipy, indyjskich przypraw z silnym, mineralnym akcentem.

Smak: Dojrzałych owoców leśnych, ze słodkim posmakiem malinowych konfitur, w tle zadymiona, lekko pikantna papryka. Niezwykle długi posmak.

Alkohol: 14,0 %

Cukier resztkowy: 0,18 g/l

Kwasowość: 4,85 g/l

Potencjał starzenia: max do 2030

Temp. podawania: 16-17 °C

Polecamy do: Pikantnego sosu barbecue (w skrócie sos BBQ), mostka wołowego, wędzonej wieprzowiny.

Terra Alta, Katalonia. Region w południowej Katalonii, pomiędzy rzeką Ebro a granicą Aragonii w prowincji Tarragona.

Status DO (Denominaciones de Origen) uzyskała w 1982 r.

Wino z aspiracjami do 100 najciekawszych win świata. Gold medal 2019 Concours International G. Du Monde. Coto Pelayo.

Powierzchnię ok 6300 ha porastają migdałowce oraz orzechy laskowe pomiędzy którymi znajduje się 45 winiarni produkujących rocznie ok 19 tys. hektolitrów wina. Poza białymi szczepami, z których produkuje się w większości słynną na cały świat musującą Cavę, uprawia się tu także czerwone szczepy – głównie garnacha i monastrel a także tempranillo, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot i pinot noir.

Winnica Celler Piñol położona jest na 356 m n.p.m.

Gleby: 95% wapień, 5% glina; uboga w substancje organiczne, nienawadniana.
Klimat: śródziemnomorski pod wpływem kontynentalnego; charakteryzuje się małą ilością opadów.

Katalonia
  • 100%

    Morenillo – jedyny na świecie szczep, ocalały dzięki uporowi i wierze Josefiny Pinol w jego niezwykły potencjał. Wina z niego powstałe, wysoko cenione są przez najwybitniejszych krytyków winiarskich  – Roberta Parkera oraz Jose Penina.