-
Zbiory ręczne, do końca września.
Negroamaro (80%) - ciemny, niemal czarny (negro) szczep występujący w południowej części Włoch, głównie w Apulii. Odznacza się wysoką zawartością alkoholu, wyraźnymi aromatami oraz lekką goryczką (której zawdzięcza nazwę: amaro - gorzki). Wina z niego powstałe często są soczyste i żwawe z wyraźnie zaznaczoną kwasowością. Negroamaro doskonale dojrzewa w beczce, która łagodzi jego taniny.
-
Susumaniello (20%) - uprawiany jest prawie wyłącznie w Salento, w niewielkiej liczbie winnic w okolicy Brindisi. Zaliczany jest do najrzadziej występujących winogron na świecie. Winogron używa się do produkcji win czerwonych i różowych Często występuje w kupażu z negroamaro i primitivo. Klasyczne czerwone wino ma głęboki rubinowy odcień i aromat czerwonych jagód i śliwek. Bogatsze, bardziej skoncentrowane wina ukazują pikantne, pieprzne aromaty ciemnej czekolady. Cechą charakterystyczną winorośli jest niezwykle głęboka, bardzo ciemna barwa.