-
Cabernet sauvignon - najbardziej znany, klasyczny, czerwony szczep winny na świecie. Odmiana jest krzyżówką dwóch szczepów z Bordeaux: sauvignon-blanc i cabernet-franc. Choć nie należy do najstarszych odmian, zdominował wszystkie najważniejsze regiony winiarskie. Owoce C.S. są małe o niebieskim odcieniu oraz grubej skórce, która doskonale chroni przed deszczowymi dniami pod koniec sezonu dojrzewania oraz skutecznym pancerzem chroniącym przed insektami. C.S. uchodzi za czerwony odpowiednik królewskiego chardonnay.
-
Szczep zawiera dużo garbników, jest wysoce taniczny i ostry. Dlatego często jest kupażowany z innymi odmianami aby zwiększyć jego łagodność i złożoność. Wina z C.S. są winami złożonymi z wielu aromatów. Przede wszystkim jest to czarna porzeczka a także jeżyna, zielona oliwka, imbir, ziele angielskie. Dodatkowe wykorzystanie dębu w procesie produkcji wzbogaca aromat o elementy wanilii, orzecha kokosowego, dymu. Aromaty te mogą się dalej wzbogacić podczas dojrzewania wina w butelkach o cedr, tytoń, piżmo, ziemię, skórę, grzyby.
-
Szczep daje wina o olbrzymim potencjale dojrzewania i dlatego jest doceniany przez kolekcjonerów. Przeciętnie jest to ok. 10 lat, ale najlepsze wina mogą przetrwać nawet kilkadziesiąt lat. Takie wina potrzebują mnóstwo czasu i cierpliwości aby się rozwinąć, w pełni ukazać swoje możliwości i przemienić się z młodego, wysoce tanicznego i nieokrzesanego wina w cudowny, legendarny trunek.