-
Merlot - prawdopodobnie pochodzi z regionów Saint-Emilion i Pomerol. W kupażu łagodzi ostre, agresywne smaki innych odmian. Daje wina łagodne, o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu. Smak merlota, charakteryzuje się niską kwasowością i dzięki stosunkowo cienkiej skórce winogron również małą zawartością tanin. Wina z niego produkowane mogą mieć wyższą zawartość alkoholu. Świetnie współgrają zarówno z jagnięciną i wołowiną jak i z potrawami z kurczaka. Stanowią doskonały dodatek do półtłustych serów i czekolady.
-
Pinot noir - jest jedną z najstarszych odmian winorośli. Jego ojczyzną jest Burgundia gdzie uprawiany jest od I w n.e. Produkcja wysokiej klasy Pinot noir jest niezwykle trudna i, jak mówią niektórzy, jest to szczep produkujący producentów wina, a nie odwrotnie. Proces dojrzewania ma znaczący wpływ na wino, które w miarę upływu czasu zmienia charakterystyczne dla siebie aromaty: początkowo owocowe akcenty (wiśnia, śliwka, malina, truskawka) rozwijają się w niezwykle słodki, wonny, kwiatowy bukiet.
-
Pinot noir - jest jedną z najstarszych odmian winorośli. Jego ojczyzną jest Burgundia gdzie uprawiany jest od I w n.e. Produkcja wysokiej klasy Pinot noir jest niezwykle trudna i, jak mówią niektórzy, jest to szczep produkujący producentów wina, a nie odwrotnie. Proces dojrzewania ma znaczący wpływ na wino, które w miarę upływu czasu zmienia charakterystyczne dla siebie aromaty: początkowo owocowe akcenty (wiśnia, śliwka, malina, truskawka) rozwijają się w niezwykle słodki, wonny, kwiatowy bukiet.