-
Tempranillo (tinta roriz, aragones,) - hiszpańska odpowiedź na cabernet sauvignon. Jest szlachetną, rdzennie hiszpańską czerwoną odmianą. Nazwa tempranillo, pochodzi z hiszpańskiego „temprano” co oznacza „wczesny” i odnosi się do wczesnego dojrzewania szczepu. Z owoców tempranillo powstają pełne ciała ciemno-czerwone wina o stosunkowo niskim (jak na Hiszpanię) poziomie alkoholu, nie za wysokiej kwasowości i poziome tanin (dlatego często miesza się tempranillo z innymi odmianami), akceptujące umiarkowany kontakt z amerykańskim i francuskim dębem, zdolne do długotrwałego starzenia
-
Takie wina charakteryzują się nutą wanilii, cedru i delikatnych przypraw. Świeże wina charakteryzują się nutami maliny, czarnej porzeczki, śliwy, jeżyny, świeżych liści tytoniu, ziół i dzikich kwiatów.
Uprawy biodynamiczne, przy minimalnej ingerencji maszyn z uwzględnieniem księżycowego kalendarza biodynamicznego.