-
Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) – niemiecka klasa dla win regionalnych. Obejmuje wina, które powstały z gron uprawianych na 1 z 13 regionów, przy czym blendowanie gron z różnych regionów jest zabronione. Etykieta musi wskazywać region z którego wino pochodzi i podstawowe informacje o jego stylu. Moszcz może być dosładzany, a minimalna jego waga może być niższa niż dla win z wyróżnikiem Prädikat.
-
Riesling - pochodzi prawdopodobnie z Niemiec. W Nadrenii i francuskiej Alzacji znajdują się jedne z najlepszych warunków do jego uprawy. Świetnie 8asłonecznionych stanowisk. Długie dojrzewanie w chłodnym klimacie pozwala gronom osiągnąć wysoki poziom cukru jednocześnie utrzymując owocową kwasowość. Można z nich także zrobić specyficzne wino lodowe - Eiswein. Odmiana doskonale przystosowuje się do panujących warunków pogodowych. Niezależnie od tego czy mamy chłodny czy ciepły sezon możemy się spodziewać dobrego, ciekawego wina. Dlatego kupując rieslinga pamiętajmy, że region z którego pochodzi wino ma większe znaczenie niż jego rocznik.
-
Riesling w swym smaku i zapachu świetnie odzwierciedla cechy ziemi na jakiej był uprawiany. Najlepsze trunki można uzyskać z upraw na glebach cięższych o podłożu wulkanicznym i łupkach. Wina te charakteryzuje mocno owocowy (jabłka, brzoskwinie, cytryny) oraz kwiatowy aromat. Po kilku latach leżakowania, riesling nabiera dystyngowanego zapachu nafty. Riesling pasuje do bardzo szerokiej gamy potraw. Wytrawnego można serwować do większości ryb, śmietanowych sosów i lekkich makaronów. Półwytrawne nadają się do potraw z grilla, wędzonej wieprzowiny i owoców morza, a słodkie do deserów, wieprzowiny i ostrej kuchni orientalnej. Serwujemy lekko schłodzony, pozwalając delikatnie zagrzać się w kieliszku.