-
Muskat - król win słodkich.
Należy do najstarszych uprawianych winnych szczepów. Jego historia sięga Starożytności. Pod nazwą muskat w różnych wariantach kryje się co najmniej 150 różnych szczepów i krzyżówek. Początkowo muskaty uprawiane były jako winogrona deserowe, jednak ze względu na intrygujące aromaty i dużą zawartość cukru w gronach zaczęto wykorzystywać je do produkcji win, początkowo głównie słodkich, przede wszystkim w krajach śródziemnomorskich. Nazwa muskat pochodzi od łacińskiego słowa musca czyli mucha. -
Podobno intensywny aromat i słodycz tej odmiany zwabiała pszczoły i muchy. Na jego bukiet składają się aromaty róży, geranium, kwiatów pomarańczy, kolendry, jaśminu, kwiatów lipy i wosku pszczelego, tworząc intensywną, niepowtarzalną kompozycję, której nie sposób zapomnieć. Za ten niezwykły zestaw aromatów odpowiadają trzy alkohole z grupy terpenów: linalol, geraniol i nerol. Wprawdzie występują one także w owocach innych odmian, ale w muskatach ich zawartość jest ponad 30-krotnie wyższa, stąd ich dominacja w bukiecie aromatów. Muskaty są również bogate w cukier, ale również podatne są na szlachetną pleśń, czego odzwierciedlenie znajdziemy w winach z Alzacji i Tokaju.