Włochy

2012 Collezione Privata Tricorno Toscana I.G.T

Toskania
Czerwone Wytrawne

Barwa: Bardzo intensywny kolor ciemno-rubinowy z fioletowymi refleksami.
Bukiet: Nuty wanilii wzbogacone nutami czekolady, skóry i owoców śliwki.
Smak: Silne, bogate z miękkimi taninami i subtelnie eleganckimi testurami. Długotrwale, pełne, smaczne wykończenie.
Fermentacja w kadziach ze stali nierdzewnej w temperaturze 28-29⁰C, 18-20 dni maceracji. Dojrzewa przez 2 lata w beczkach z francuskiego dębu.

Alkohol: 14.5 %
Cukier resztkowy: 2.10 g/l
Kwasowość: 5.00 g/l
Potencjał starzenia: 15-20 lat
Temp. podawania: 18-19 °C

Polecamy do:

Dzikiego ptactwa, makaronów z serem Camembert, mascarpone. Dań mięsnych wzbogaconych grzybami. Dojrzewających wędlin.

Toskania – jeden z najpiękniejszych regionów Włoch leżący na zboczach Apeninów, od zachodu graniczący z Morzem Tyrreńskim. Ponad 80% powstających tu win mają barwę czerwoną. Podstawowym szczepem jest sangiovese, którego w kupażu, by nie stracić statusu apelacji (DOC lub DOCG) należy użyć przynajmniej w 75%.

Winogrodnik może, ale nie musi! Degradując status swojej etykiety do wina stołowego, może stworzyć jedno z największych win świata. Użyć może do tego czy to odmian międzynarodowych (np. merlot, cabernet) czy innego niż wymagają przepisy udziału procentowego gron. W ten sposób powstają słynne Supertoskany. Wina z najwyższą nawet apelacją, której przepisy często zostają zmieniane, nijak mają się do jakości i reputacji win, które od wielu pokoleń zachwycają podniebienia miłośników win jednego z najstarszych regionów świata.

Gleby: wapienne i gliniaste z domieszką wulkanicznych.
Klimat: śródziemnomorski.

Toskania
  • Cabernet sauvignon – „król czerwonych gron”, najbardziej znany, szczep winny na świecie, którego rodzicami są cabernet franc i sauvignon blanc a kolebką Bordeaux. Daje wina cieliste, ciemne, głębokie o charakterystycznych aromatach czarnej porzeczki i zielonej papryki z nutami żywicznymi, korzennymi i ziołowymi. Odznacza się dobrą kwasowością i znakomitym potencjałem leżakowania. W beczce rozwija aromaty dymne, waniliowe, cedrowe. Właściwie nie należy spożywać go bez leżakowania, chyba że produkowany jest w cieplejszych regionach, w kupażach z miękkimi, owocowymi odmianami jak merlot. Szczep o wielkim charakterze. Stąd uwielbienie jakim obdarzono go w świecie winiarskich znawców.

  • Merlot – szlachetny szczep, prawdopodobnie pochodzący z okolic Saint-Emilion i Pomerol. Współodpowiedzialny za tworzenie najpotężniejszych win świata (m.in. Chateau Pétrus z Pomerol)! W kupażu łagodzi ostre, agresywne smaki innych odmian (cabernet sauvignon, shiraz). Daje wina o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu, aksamitne dla podniebienia, o dobrej strukturze, cieliste z niewysoką kwasowością i dzięki stosunkowo cienkiej skórce winogron również z niską taniną. Najbardziej charakterystyczne aromaty to: czereśnia, jagoda, malina, śliwa, delikatne zioła. Wina z merlota świetnie współgrają zarówno z jagnięciną i wołowiną jak i z potrawami z kurczaka. Stanowią doskonały dodatek do półtłustych serów i czekolady.

  • Sangiovese – łacińskie „Sanguis Jovis” oznacza krew Jowisza. Jest podstawowym szczepem Chianti oraz dużej części środkowych Włoch. Występuje również w Argentynie, Chile, USA. Trudny w uprawie z powodu długiego okresu wegetacyjnego oraz podatności na choroby. Ceniony jest za wysoką kwasowość, mocne taniny i zrównoważony charakter a także swoją „plastyczność” i wszechstronność. Charakterystyczne pikantne smaki ciemnych wiśni i czarnych owoców pestkowych (czereśnia) mogą być wspierane przez nuty liści pomidorów i suszonych ziół, drewna, orzechów i kawy. Dojrzewanie w dębexowych beczkach wzbogaca wina o aromaty śliwki i dzikiej maliny, jagód a nawet nuty zwierzęce czy cedrowe. W Toskanii sangiovese jest jedną z odmian dopuszczonych w prestiżowym Brunello di Montalcino DOCG i stanowi podstawę Vino Nobile di Montepulciano oraz popularnych win Chianti. Ma również znaczący udział przy powstawaniu tzw. Supertoskanów. Zdolny do leżakowania nawet 20 lat, jest też atrakcyjny pod postacią win młodych.