-
Syrah 30 % („shiraz” Nowy Świat) -„zadziornie pikantne”. Syrah to przede wszystkim północna Dolina Rodanu (Côtes du Rhone) we Francji, gdzie tworzy, znane na cały świat wina takie jak Hermitage czy Côte Rotie. Ponad połowa światowej produkcji pochodzi z Francji, choć odmiana ta z powodzeniem uprawiana jest w innych regionach świata. Szczególnie dobrze zadomowił się w Australii, która uważana jest za jego drugi dom.
-
Wina są zwykle wcześnie gotowe do picia co nie oznacza, że brak im potencjału starzenia. Wina z syrah mają jedną szczególnie ciekawą i charakterystyczną cechę: unikalny, pikantny smak pieprzu. Ponadto mają zasadniczo ciemną, purpurową barwę, są bogate w taninę i korzenne aromaty. Najczęściej spotykanymi aromatami są owoce lasu, czarny pieprz, kawa, skóra, ziemia. Wina są mocne i mięsiste.
-
Grenache 30 % - jeden z najpowszechniej uprawianych czerwonych szczepów na świecie. Pochodzi z Hiszpanii, gdzie ma dominujący udział w uprawach w Rioja i Prioracie. Krzewy charakteryzują się bardzo mocnym drewnem i wysoką wytrzymałością na susze. Wina z grenache mają wysoką koncentrację owocowych aromatów, tanin i kwasów. Typowymi dla odmiany są aromaty czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, truskawek, rodzynek, pieprzu i lukrecji.
-
Cabernet sauvignon 10 % - „król czerwonych gron” (odpowiednik królewskiego chardonnay), najbardziej znany, klasyczny, szczep winny na świecie, którego rodzicami są cabernet franc i sauvignon blanc, a kolebką Bordeaux. Daje wina cieliste, ciemne, głębokie o charakterystycznych aromatach czarnej porzeczki i zielonej papryki z nutami żywicznymi, korzennymi i ziołowymi. Odznacza się dobrą kwasowością i znakomitym potencjałem leżakowania.
-
W beczce rozwija zapachy i smaki dymne, waniliowe, cedrowe. Właściwie nie należy spożywać go bez leżakowania, chyba że produkowany jest w cieplejszych regionach, w kupażach z miękkimi, owocowymi odmianami jak merlot. Jest szczepem mało oczywistym, aromaty buduje i rozwija powoli, do jego zrozumienia jak i pełnego rozwoju potrzeba czasu. Szczep o wielkim charakterze. Stąd też uwielbienie jakim został obdarzony w świecie winiarskich znawców.
-
Carignan 30 % - francuski szczep, którego spotkać można także w Algierii, Hiszpanii, Kalifornii i we Włoszech. Zwykle tworzy wina o ciężkich taninach, ostre i często gorzkawe w finale. Maceracja węglowa, której jest często poddawany zmiękcza go, podkreśla owocowe aromaty, nadając gibkości i redukując taniny.
Hiszpania
2015 Obrador Priorat DOQ Cellers Melis Artisan Wine Celler Piñol
Katalonia
Barwa: Intensywny rubinowy.
Bukiet: Czerwonych owoców jagodowych, gorzkiej czekolady, śliwki, tytoniu. Bukiet mocny i wyrazisty.
Smak: Intensywne, idealna budowa, żywa owocowość, w ustach nuty mineralne, krzepkie taniny, szeroki i długi finisz.
Alkohol: 15 %
Cukier resztkowy: 0.45 g/l
Kwasowość: 6.2 g/l
Potencjał starzenia: do 2030
Temp. podawania: 17-18 °C
Solo, do dań z czerwonego mięsa, dziczyzny.
Terra Alta, Katalonia. Region w południowej Katalonii, pomiędzy rzeką Ebro a granicą Aragonii w prowincji Tarragona.
Status DO (Denominaciones de Origen) uzyskała w 1982 r.
Wino klasy TOP – Artisan Wine. Za powstanie tego wyjątkowego wina odpowiadają najlepsi Hiszpańscy winiarze. Coto Pelayo.
Własne ekologiczne winnice, zbiór ręczny.
Powierzchnię ok 6300 ha porastają migdałowce oraz orzechy laskowe pomiędzy którymi znajduje się 45 winiarni produkujących rocznie ok 19 tys. hektolitrów wina. Poza białymi szczepami, z których produkuje się w większości słynną na cały świat musującą Cavę, uprawia się tu także czerwone szczepy – głównie garnacha i monastrel a także tempranillo, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot i pinot noir.
Winnica Celler Piñol położona jest na 356 m n.p.m.
Gleby: 95% wapień, 5% glina; uboga w substancje organiczne, nienawadniana.
Klimat: śródziemnomorski pod wpływem kontynentalnego; charakteryzuje się małą ilością opadów.

-
Cabernet sauvignon – „król czerwonych gron”, najbardziej znany, szczep winny na świecie, którego rodzicami są cabernet franc i sauvignon blanc a kolebką Bordeaux. Daje wina cieliste, ciemne, głębokie o charakterystycznych aromatach czarnej porzeczki i zielonej papryki z nutami żywicznymi, korzennymi i ziołowymi. Odznacza się dobrą kwasowością i znakomitym potencjałem leżakowania. W beczce rozwija aromaty dymne, waniliowe, cedrowe. Właściwie nie należy spożywać go bez leżakowania, chyba że produkowany jest w cieplejszych regionach, w kupażach z miękkimi, owocowymi odmianami jak merlot. Szczep o wielkim charakterze. Stąd uwielbienie jakim obdarzono go w świecie winiarskich znawców.
-
Carignan (carinena) – tradycyjnie francuski (Langwedocja) czerwony szczep, którego spotkać można także w Algierii, Hiszpanii, Kalifornii i we Włoszech jest niezbyt odporną rośliną choć dającą wysokie plony. Zwykle tworzy wina o ciężkich taninach, ostre i często gorzkawe w finale. Maceracja węglowa, której jest często poddawany zmiękcza go, podkreśla owocowe aromaty, nadając gibkości i redukując taniny.
-
Garnacha – jeden z najpowszechniej uprawianych czerwonych szczepów na świecie. Pochodzi z Hiszpanii. Krzewy charakteryzują się bardzo mocnym drewnem i wysoką wytrzymałością na susze. Wina z grenache mają wysoką koncentrację owocowych aromatów, tanin i kwasów. Typowymi dla odmiany są aromaty czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, truskawek, rodzynek, pieprzu i lukrecji.
-
Syrah – „zadziornie pikantne”. Ponad połowa światowej produkcji pochodzi z Francji, choć odmiana ta z powodzeniem uprawiana jest w innych regionach świata. Szczególnie dobrze zadomowił się w Australii, która uważana jest za jego drugi dom. Wina są zwykle wcześnie gotowe do picia co nie oznacza, że brak im potencjału starzenia. Wina z syrah mają jedną szczególnie ciekawą i charakterystyczną cechę: unikalny, pikantny smak pieprzu. Wina te ponadto mają zasadniczo ciemną, purpurową barwę, są bogate w taninę i korzenne aromaty. Najczęściej spotykanymi aromatami są owoce lasu, czarny pieprz, kawa, skóra, ziemia. Wina są mocne i mięsiste.
Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania
-
Hiszpania
Baston Petit Verdot VT Castilla 2017
Katalonia
-
Hiszpania
El Burro D.O. Terra Alta Orange 2019
Katalonia
-
Hiszpania
El Burro D.O. Terra Alta Blue 2017
Katalonia
-
Hiszpania
El Burro D.O. Terra Alta Black 2016
Katalonia
-
Hiszpania
El Burro DO Terra Alta 2017
Katalonia
-
Hiszpania
2018 Neustra Señora Del Portal Rosado D.O
Katalonia
-
Hiszpania
2019 El Burro – Premium Terra Alta D.O.
Katalonia
-
Hiszpania
Raig de Raim 2018 D.O. Garnatxa Blanca
Katalonia
-
Hiszpania
La Casa de Monroy Vinas Viejas Garnacha Seleccion Crianza
Katalonia
-
Hiszpania
El Burro DO Terra Alta 2017 Green Donkey
Katalonia
-
Hiszpania
El Burro Yellow 2019
Katalonia
-
Hiszpania
El Burro D.O. Terra Alta 2016
Katalonia
-
Hiszpania
Vina Orosina DO Terra Alta 2017
Katalonia