Hiszpania

2017 Gloria De Moya Monastrell Valencia Coto Pelayo

Walencja
Czerwone Wytrawne

Barwa: Średnia intensywność z rubinowym odcieniem.
Bukiet: Intensywny aromat ciemnych owoców – jeżyna, porzeczka, rabarbar oraz przypraw, lekko palony.
Smak: Złożony, kwasowość i elegancka struktura taninowa wypełniająca środek ust. Na zakończenie długa, aromatyczna trwałość.

Alkohol: 14.5 %
Cukier resztkowy: 3.51 g/l
Kwasowość: 5.86 g/l
Potencjał starzenia: kilkanaście lat
Temp. podawania: 15-16  °C

Polecamy do:

Doskonale nadaje się na lunch, do dań z drobiu, pizzy, makaronów oraz dań kuchni azjatyckiej.

Hiszpania jako trzecie pod względem wielkości państwo Europy jest  trzecim winiarskim krajem świata z > 2 mln ha nasadzeń winogron. Stanowi to 1/3 wszystkich upraw UE.

Mimo ogromnego obszaru upraw, wielkość produkcji osiąga poziom nieco ponad 40 mln hl.

Wiąże się to z systemem irygacji, szczególnie na półpustynnych regionach centralnego masywu półwyspu a także ze specyficzną metodą upraw, zwaną „bush” (krzew), polegającej na utrzymaniu krzewu jak najbliżej ziemi, dzięki czemu roślina chroni się swym cieniem przed palącym słońcem odbijanym od kamieni.

Najczęściej spotyka się tą uprawę w Centralnej Hiszpanii. Kolejnym powodem niższej wydajność, jest dość często stosowany system upraw macro real, polegający na nasadzeniu krzewów w dużej odległości od siebie (2,5 m) po to, by roślina mogła zdobyć jak najwięcej substancji odżywczych oraz wody.

Hiszpańska tradycja upraw winorośli sięga 3-4 tysiąclecia p.n.e., lecz dopiero X w n.e. przyniósł prawdziwy boom na hiszpańskie wina. Zasłynęły one dzięki andaluzyjskiej sherry, na którą ogromny apetyt miała Brytania. Dziś uprawia się tu ok. 600 szczepów, przy czym komercyjne znaczenia posiada ok. 20.

Gleby: piaszczyste, gliniaste, niekiedy kamieniste.
Klimat: kontynentalny, z ogromną amplitudą średnich temperatur (zimą -20°C, latem + 40°C) i średnią roczną opadów w granicach 300 mm (niezbędna irygacja).

Walencja
  • MONASTRELL – czerwona odmiana winorośli, popularna głównie w Hiszpanii i południowej Francji (Mourvedre), a uprawiana także w Australii i Kalifornii. Odmiana wywodzi się z Hiszpan ii i była wcześniej nazywana tama mataro. W produkcji wina używa się jej przeważnie jako jednego ze składników kupażu np. w  winach Chateanueuf-du Pape i innych w południowej Doliny Rodanu.  Z mourvedre produkuje się wina  jednoszczepowe we Francji tylko w regionie Bandol, a w Hiszpanii w gorętszych regionach Jumilla i Yecla albo tez różową odmianę win musujących Cava.

    Monastrell po winifikacji dostarcza bogatego w alkohol  oraz garbniki ciemnego wina, które wymaga długiego okresu dojrzewania dla złagodzenia cierpkości. Z drugiej strony, wina z tej odmiany SA tak aromatyczne, że pasują nawet do mocno przyprawionych ziołami potraw kuchni środziemnomorskiej.