Hiszpania

2018 Charnecal Red Semi-sweet Coto Pelayo

Extremadura
Czerwone Półsłodkie

Barwa: Rubinowy – połyskliwy.
Bukiet: Czerwonych owoców, z nuta lukrecji i cukierków.
Smak: Bardzo świeże i przyjemne o długim zakończeniu. Elegancka nuta słodyczy i delikatnej goryczki.

Alkohol: 13 %
Cukier resztkowy: 35.6 g/l
Kwasowość: 44.6 g/l
Potencjał starzenia: 5-6 lat
Temp. podawania: 14-17 °C

Polecamy do:

Jako deser, przekąska sama w sobie. Dobrze smakuje z serem pleśniowym, wątróbką lub japońskimi pierożkami gyoza.

Apelacja DO Navarra dzieli się na 5 podregionów o pow. winnic wynoszącej 11.500 ha.

Hiszpańska Nawarra to baskijska kraina, która w II poł. ub. wieku słynęła z produkcji win różowych (garnacha). W latach 90–tych, zaczęto produkować stylowe i pełne osobowości wina białe i czerwone.

Oddzielona rzeką Ebro od słynnego sąsiada La Rioja Navarra, położona jest  na drodze świętego Jakuba, (słynnej trasie pielgrzymek – Camino) z Francji do Santiago de Compostela. Pielgrzymki przybyszów zza Pirenejów oraz historyczna i kulturowa bliskość z Francją miały duży wpływ na tradycje winiarskie Nawarry. Winnice obsadzone są we francuskim stylu merlotem, cabernet sauvignon i chardonnay oraz autochtonami, z garnachą i tempranillo na czele.

Gleby: wapienie, piaski, aluwialne, gliniaste, marglowe (Ribera Alta), ilaste.
Klimat: kontynentalny, z pewnym wpływem morskiego.

  • Tempranillo (Tinto del Toro) – hiszpańska odpowiedź na cabernet sauvignon i merlota. Szlachetna, rdzennie hiszpańska odmiana będąca podstawą wielu najlepszych win tego kraju. Nazwa pochodzi od „temp rano” co oznacza „wczesny” i odnosi się do wczesnego dojrzewania szczepu. Najlepsze owoce rodzi w klimacie stosunkowo chłodnym, o dużej wilgotności  powietrza. Owoce tempranillo są ciemne, o grubej skórce z których powstają pełne ciała czerwone wina z dobra równowagą między cukrem, kwasem i barwą. Dobrze znosi kontakt z beczką, dając ciężkie, atramentowo czerwone wina. Duża zawartość gliceryny sprawia wrażenie gładkości i aksamitności smaku.