-
Perellada - białe grono pochodzące z Aragonii (ok. XIV w.), uprawiane głównie w Katalonii. Uważa się ja za najsubtelniejszy z trzech szczepów używanych przy produkcji musującej cavy (pozostałe to macabeo i xarel.lo). Parellada jest plenna, bardzo późno dojrzewającą. Tworzy także wina „spokojne”. Odmiana jest delikatna, w kupażach łagodzi wyrazisty charakter xarel.lo. W kupażach dodaje elegancji i miękkości. Przy ograniczonych zbiorach udaje się uzyskać aromat jabłek. Utrzymuje wysoką jakość gron przy dużych zbiorach. Wina mają wysoką kwasowość, średni poziom alk., lecz brak im potencjału starzenia.
-
Airén - białe grono pochodzące z Hiszpanii (głównie Valdepeñas i La Mancha DO), gdzie stanowi około 30% wszystkich uprawianych gron. Szacuje się, że jest trzecią najpowszechniej uprawianą winoroślą na świecie. Winogrona cechuje opóźnione kwitnięcie a zarazem późniejsze dojrzewanie. Airén jest bardzo odporna na susze. Ponieważ winorośle pokrywają rozległe obszary, a hiszpańskiej trendy w produkcji wina zmierzają w kierunku czerwonym, ogromna liczba tej winorośli zostaje usuwana. W konsekwencji głównym zastosowaniem szczepu staje się użycie go do destylacji brandy.
-
Dzięki nowoczesnej technologii, takiej jak kontrola temperatury i fermentacji, z airén powstają świeże, wytrawne wina, przeznaczone do szybkiej konsumpcji. Odmiana winogron produkuje jasnożółte, neutralne wino o wysokiej zawartości alkoholu. Pod wieloma względami hiszpańską odmianę można porównać do francuskiego ugni blanc, która również jest używana do produkcji koniaku.
Hiszpania
2018 „El Beso” Monastrell Valencia D.O. Qualitätswein Spanien Rot süss
Walencja
Barwa: Ciemno wiśniowy.
Bukiet: Przypomina cierpką konfiturę wiśniową, jeżynową marmoladę z pikantną nutą.
Smak: Elegancki, głęboki, silnie owocowy, szlachetnie słodkie, wielowarstwowe.
Alkohol: 11 %
Cukier resztkowy: 119.0 g/l
Kwasowość: 5.0 g/l
Potencjał starzenia: min. 20 lat
Temp. podawania: 12-15 °C
Szlachetnie słodkie wino deserowe, idealne do niebieskich serów, pasztetów, czekolady.
Hiszpania jako trzecie pod względem wielkości państwo Europy jest trzecim winiarskim krajem świata z > 2 mln ha nasadzeń winogron. Stanowi to 1/3 wszystkich upraw UE.
Mimo ogromnego obszaru upraw, wielkość produkcji osiąga poziom nieco ponad 40 mln hl.
Wiąże się to z systemem irygacji, szczególnie na półpustynnych regionach centralnego masywu półwyspu a także ze specyficzną metodą upraw, zwaną „bush” (krzew), polegającej na utrzymaniu krzewu jak najbliżej ziemi, dzięki czemu roślina chroni się swym cieniem przed palącym słońcem odbijanym od kamieni.
Najczęściej spotyka się tą uprawę w Centralnej Hiszpanii. Kolejnym powodem niższej wydajność, jest dość często stosowany system upraw macro real, polegający na nasadzeniu krzewów w dużej odległości od siebie (2,5 m) po to, by roślina mogła zdobyć jak najwięcej substancji odżywczych oraz wody.
Hiszpańska tradycja upraw winorośli sięga 3-4 tysiąclecia p.n.e., lecz dopiero X w n.e. przyniósł prawdziwy boom na hiszpańskie wina. Zasłynęły one dzięki andaluzyjskiej sherry, na którą ogromny apetyt miała Brytania. Dziś uprawia się tu ok. 600 szczepów, przy czym komercyjne znaczenia posiada ok. 20.
Gleby: piaszczyste, gliniaste, niekiedy kamieniste.
Klimat: kontynentalny, z ogromną amplitudą średnich temperatur (zimą -20°C, latem + 40°C) i średnią roczną opadów w granicach 300 mm (niezbędna irygacja).

-
MONASTRELL – czerwona odmiana winorośli, popularna głównie w Hiszpanii i południowej Francji (Mourvedre), a uprawiana także w Australii i Kalifornii. Odmiana wywodzi się z Hiszpan ii i była wcześniej nazywana tama mataro. W produkcji wina używa się jej przeważnie jako jednego ze składników kupażu np. w winach Chateanueuf-du Pape i innych w południowej Doliny Rodanu. Z mourvedre produkuje się wina jednoszczepowe we Francji tylko w regionie Bandol, a w Hiszpanii w gorętszych regionach Jumilla i Yecla albo tez różową odmianę win musujących Cava.
Monastrell po winifikacji dostarcza bogatego w alkohol oraz garbniki ciemnego wina, które wymaga długiego okresu dojrzewania dla złagodzenia cierpkości. Z drugiej strony, wina z tej odmiany SA tak aromatyczne, że pasują nawet do mocno przyprawionych ziołami potraw kuchni środziemnomorskiej.