Włochy

Anna 6 Bianco IGT 2018 IGT Marca Trevigiana, Veneto

Tenuta Santome, Veneto
Białe Wytrawne

Barwa: słomkowo – żółta z seledynowymi refleksami.
Bukiet: intensywny, złożony z nutami świeżych warzyw, szałwii, pieprzu, ananasa, grejpfruta i cedru; lekko mineralne.
Smak: świeży, subtelny, elegancki, delikatnie miękki i lekki. Wino orzeźwia i odświeża.

Alkohol: 11,5 %
Cukier resztkowy: 5,3 g/l
Kwasowość: 5,9 g/l
Potencjał starzenia: 3-5 lat
Temp. podawania: 10-12 °C

Polecamy do:

świeży, subtelny, elegancki, delikatnie miękki i lekki. Wino orzeźwia i odświeża.

Veneto  (Wenecja Euganejska) – Cimadolmo, region Wenecja Euganejska, prowincja Treviso. Gleba zawierająca glinę (50-60%). Zbiory ręczne

Tenuta Santome to odrestaurowany w rustykalnym stylu XIX-wieczny dworek, z nowoczesną piwnicą, leżący wzdłuż rzeki Piava, pomiędzy dwoma ważnymi historycznie i kulturalnie miastami – Treviso i Wenecją, w samym sercu krainy Prosecco i Raboso,. Posiadłość rozciąga się na ponad 65 hektarach winnic.

Znak towarowy, jest niemal pieczęcią gwarancji i kluczowym elementem etykiety. Przedstawia św. Tomasza, po dociekliwym apostole, „który chciał uwierzyć”. Ten Święty, palcami ułożonymi pod kątem prostym, który wydaje się, że chce być narzędziem do pomiaru absolutnie wszystkiego, doskonale uosabia ducha współczesnych właścicieli – doceniających innowacje i kreatywność północno-wschodnich Włoch oraz tutejszej jakości.

Gleby: glina (50-60%) i wapienie.
Klimat: śródziemnomorski, jednak nieco chłodniejszy, moderowany wpływem Alp; podobny do tego w Chablis.

Veneto
  • 50%

    Chardonnay – „królewskie grono”,  którego głównym terenem upraw są Szampania i Burgundia. Zawdzięczamy mu nie tylko najszlachetniejsze szampany, ale również najznakomitsze białe burgundy. Jest to najbardziej elastyczna z białych odmian, doskonale przystosowująca się do warunków klimatycznych. Dojrzewa wcześnie i daje obfite plony. W świeżym, rześkim chardonnay najczęściej spotykamy nuty jabłka, gruszki, cytryny i limonki, brzoskwini, mandarynki. Fermentacja i dojrzewanie w dębowych beczkach bardzo zmienia to wino – staje się bogatsze i bardziej złożone. Wyczuwamy wówczas smak zwęglonego drewna, dymu, przypraw, gałki muszkatołowej, karmelu, wanilii i toffi.

  • 50%

    Riesling – szlachetna biała odmiana, doskonale przystosowująca się do panujących warunków pogodowych. Region z którego pochodzi wino ma dużo większe znaczenie niż jego rocznik. W swym smaku i zapachu świetnie odzwierciedla cechy ziemi na jakiej winorośl była uprawiana. Wina mają mocno owocowy (jabłka, brzoskwinie, cytryny) oraz kwiatowy (fiołek, płatki róży, marzanna) aromat. Po kilku latach leżakowania w butelce riesling nabiera dystyngowanego, zapachu nafty, oraz nut moreli, wiciokrzewu, wosku i marmolady pomarańczowej. Mimo, iż nie współdziała z beczką, doskonale starzeje się w butelce, nawet przez dekady.