Hiszpania

Beramendi Chardonnay Blanco do Navarra Cosecha 2020 Coto Pelayo

Navarra
Białe Wytrawne

Barwa: Słomkowo-żółty z zielonkawymi refleksami.
Bukiet: Przyjemny bukiet białych owoców (gruszka), zielonych jabłek oraz owoców cytrusowych. Bukiet otwiera się wielowarstwowo – potrzebuje napowietrzenia.
Smak: Pełne, dobrze zbalansowane, pozostawia nutę owocową z delikatną kwasowością, na zakończenie cytrusowa świeżość z przyjemnymi trawiastymi nutami .

 

Alkohol: 13.0 %
Cukier resztkowy: 1.8 g/l
Kwasowość: 6.9 g/l
Potencjał starzenia: młode 5-6 lat
Temp. podawania: 10-12 °C

Polecamy do:

Pasuje do sałat, dań z ryżem, grillowanej ryby i delikatnych serów.

 

Navarra jest jednym z hiszpańskich regionów autonomicznych, z jedną prowincją o tej samej nazwie. Jest górzystym regionem graniczącym na północy z Pirenejami (Francja), a na południu z rzeką Ebro (Rioja). Na zachodzie graniczy z Krajem Basków, na wschodzie z Aragonią. Stolicą Navarry jest Pamplona. Nazwa Pamplona pochodzi od imienia Pompejusza (Pompeiopolis), wskazując jednoznacznie na związki ze starożytnym Rzymem.

 

Wspaniały rozkwit Królestwa Navarry miał miejsce tysiąc lat temu, za panowania króla Sancho Starszego. Królestwo Navarry rozpościerało się wtedy od Bordeaux aż po Barcelonę. Dzisiaj znane jest bardziej z lipcowej fiesty Los San Fermines z gonitwami byków po ulicach miasta, no i oczywiście ze znakomitych win. Dawniej znana była głównie z win różowych (z Garnacha), dzisiaj coraz bardziej z czerwonych i białych. Z trudem wina Navarry przebijają się na rynku światowym, przez długi czas będąc w cieniu swego znanego, wielkiego sąsiada – La Rioja.

 

Navarra
  • 50%

    Chardonnay – „królewskie grono”,  którego głównym terenem upraw są Szampania i Burgundia. Zawdzięczamy mu nie tylko najszlachetniejsze szampany, ale również najznakomitsze białe burgundy. Jest to najbardziej elastyczna z białych odmian, doskonale przystosowująca się do warunków klimatycznych. Dojrzewa wcześnie i daje obfite plony. W świeżym, rześkim chardonnay najczęściej spotykamy nuty jabłka, gruszki, cytryny i limonki, brzoskwini, mandarynki. Fermentacja i dojrzewanie w dębowych beczkach bardzo zmienia to wino – staje się bogatsze i bardziej złożone. Wyczuwamy wówczas smak zwęglonego drewna, dymu, przypraw, gałki muszkatołowej, karmelu, wanilii i toffi.

  • 50%

    Muscat  – najbardziej aromatyczny szczep świata. Pochodzi ze starożytnej Grecji i jest jednym z najstarszych istniejących. Muscat jest szczepem, z którego powstają wina w większości białe, słodkie i bardzo aromatyczne, o miodowo-muszkatelowym, lipowo-cytrynowym bukiecie. Mówi się nawet o tzw. typowych aromatach muskatowych, takich jak: skórka pomarańczowa, miód, rodzynki, kwiat lipy i sok winogronowy (bardzo rzadki aromat  win).