-
Chardonnay - „królewskie grono”, którego główne tereny upraw to Szampania i Burgundia, choć z powodzeniem uprawiany na całym świecie. Zawdzięczamy mu nie tylko najszlachetniejsze szampany, ale również najznakomitsze białe burgundy. Jest to najbardziej elastyczna z białych odmian, doskonale przystosowująca się do warunków klimatycznych. W świeżym chardonnay najczęściej spotykamy nuty jabłka, gruszki, cytryny i limonki, brzoskwini, mandarynki. Poza pewnymi wyjątkami, jak północne Włochy, czy Chablis i Mâcon, standardem jest chardonnay z posmakiem dębu. Fermentacja i dojrzewanie w beczkach nadaje winu bogatszy i bardziej złożony charakter. Powstają nuty zwęglonego drewna, dymu, przypraw, gałki muszkatołowej, karmelu, wanilii i toffi.
-
Muskat - król win słodkich. Należy do najstarszych uprawianych winnych szczepów. Jego historia sięga Starożytności. Pod nazwą muskat w różnych wariantach kryje się co najmniej 150 różnych szczepów i krzyżówek. Początkowo muskaty uprawiane były jako winogrona deserowe, jednak ze względu na intrygujące aromaty i dużą zawartość cukru w gronach zaczęto wykorzystywać je do produkcji win. Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa musca czyli mucha. Podobno intensywny aromat i słodycz tej odmiany zwabiała pszczoły i muchy. Na jego bukiet składają się aromaty róży, geranium, kwiatów pomarańczy, kolendry, jaśminu, kwiatów lipy i wosku pszczelego, tworząc intensywną, niepowtarzalną kompozycję, której nie sposób zapomnieć.
Hiszpania
Beramendi Chardonnay Blanco do Navarra Coto Pelayo
Navarra
Barwa: Słomkowo-żółty z zielonkawymi refleksami.
Bukiet: Przyjemny bukiet białych owoców (gruszka), zielonych jabłek oraz owoców cytrusowych. Bukiet otwiera się wielowarstwowo – potrzebuje napowietrzenia.
Smak: Pełne, dobrze zbalansowane, pozostawia nutę owocową z delikatną kwasowością, na zakończenie cytrusowa świeżość z przyjemnymi trawiastymi nutami .
Alkohol: 13 %
Cukier resztkowy: 1.0 g/l
Kwasowość: 6.4 g/l
Potencjał starzenia: 5-6 lat
Temp. podawania: 10-12 °C
Pasuje do sałat, dań z ryżem, grillowanej ryby i delikatnych serów.
Apelacja DO Navarra dzieli się na 5 podregionów o pow. winnic wynoszącej 11.500 ha.
Hiszpańska Nawarra to baskijska kraina, która w II poł. ub. wieku słynęła z produkcji win różowych (garnacha). W latach 90–tych, zaczęto produkować stylowe i pełne osobowości wina białe i czerwone.
Oddzielona rzeką Ebro od słynnego sąsiada La Rioja Navarra, położona jest na drodze świętego Jakuba, (słynnej trasie pielgrzymek – Camino) z Francji do Santiago de Compostela. Pielgrzymki przybyszów zza Pirenejów oraz historyczna i kulturowa bliskość z Francją miały duży wpływ na tradycje winiarskie Nawarry. Winnice obsadzone są we francuskim stylu merlotem, cabernet sauvignon i chardonnay oraz autochtonami, z garnachą i tempranillo na czele.
Gleby: wapienie, piaski, aluwialne, gliniaste, marglowe (Ribera Alta), ilaste.
Klimat: kontynentalny, z pewnym wpływem morskiego.

-
Chardonnay – „królewskie grono”, którego głównym terenem upraw są Szampania i Burgundia. Zawdzięczamy mu nie tylko najszlachetniejsze szampany, ale również najznakomitsze białe burgundy. Jest to najbardziej elastyczna z białych odmian, doskonale przystosowująca się do warunków klimatycznych. Dojrzewa wcześnie i daje obfite plony. W świeżym, rześkim chardonnay najczęściej spotykamy nuty jabłka, gruszki, cytryny i limonki, brzoskwini, mandarynki. Fermentacja i dojrzewanie w dębowych beczkach bardzo zmienia to wino – staje się bogatsze i bardziej złożone. Wyczuwamy wówczas smak zwęglonego drewna, dymu, przypraw, gałki muszkatołowej, karmelu, wanilii i toffi.
-
Muscat – najbardziej aromatyczny szczep świata. Pochodzi ze starożytnej Grecji i jest jednym z najstarszych istniejących. Muscat jest szczepem, z którego powstają wina w większości białe, słodkie i bardzo aromatyczne, o miodowo-muszkatelowym, lipowo-cytrynowym bukiecie. Mówi się nawet o tzw. typowych aromatach muskatowych, takich jak: skórka pomarańczowa, miód, rodzynki, kwiat lipy i sok winogronowy (bardzo rzadki aromat win).