Niemcy

Bereich Nierstein Müller-Thurgau feinherb Deutscher Qualitätswein 2018 JG Nierstein

Hesja Nadreńska
Białe Półwytrawne

Barwa: Jasny żółty.
Bukiet: Jabłkowo-kwiatowy z delikatną nutą gałki muszkatołowej.
Smak: Orzeźwiający, okrągły, owocowy, delikatnie soczyste, pięknie zintegrowana słodycz o łagodnej kwasowości.

Alkohol: 11,5 %
Cukier resztkowy: 14,6 g/l
Kwasowość: 6,3 g/l
Potencjał starzenia: młode
Temp. podawania: 8-10 °C

Polecamy do:

Przekąsek, zup, drobiu, dań rybnych, delikatnych serów.

Rheinhessen (Hesja Nadreńska), położona na południe od Mainz, w regionie od północy i wschodu ograniczona potężnym zakolem Renu, stanowi największy niemiecki region winiarski (26 tys. ha), określany mianem „Ogrodu Boga”. Już Rzymianie uprawiali winorośl na terenach położonych wzdłuż lewego brzegu Renu a najstarszy dokument historyczny dotyczy właśnie winnicy położonej w Hesji Nadreńskiej (Niersteiner Glöck).

Najczęściej uprawianymi tu gronami, tak jak w całych Niemczech są riesling i muller-thurgau. Popularnością cieszy się także tradycyjna odmiana Hesji Nadreńskiej – silvaner. W ostatnich dziesięcioleciach podwoiła się jednak powierzchnia upraw gron czerwonych, głównie za sprawą dornfeldera. Jedna trzecia winnic Hesji jest już w kolorze czerwonymi.

Gleby: lessowe, wapienne i piaszczyste, czasem kamieniste.
Klimat: kontynentalny, z łagodzącym wpływem Renu a także otaczających wzgórz i lasów.

Hesja Nadreńska
  • 100%

    Muller-Thurgau – Krzewy Müller-Thurgau można znaleźć prawie we wszystkich niemieckich regionach winiarskich. Jest drugą co do wielkości nasadzeń winoroślą w Niemczech obejmując ok 14 tys. ha (14 % ogółu upraw). Nie ma szczególnych wymagań pod względem położenia i daje pewne plony. Odmiana dojrzewa wcześnie i daje wina łatwe w piciu, czasem kwiatowe o delikatnie owocowym aromacie muszkatołowym. Kwasowość jest umiarkowana, w przypadku win pochodzących z północy jest nieco wyraźniej podkreślona. Nie zbyt dużego potencjału leżakowania i najlepiej smakuje jako orzeźwiające w ino w pierwszych latach po zbiorach. Czasami możemy znaleźć wina produkowane techniką „sur lie”, które aż do momentu butelkowania dojrzewały na drobnym osadzie drożdżowym

Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania