Niemcy

Bernkasteler Schlossberg Riesling Spätlese 1995 Römerhof – Eifel-Pfeiffer

Mosel
Białe Słodkie

Barwa: Złotawo-żółta.
Bukiet: Przypomina dojrzałe owoce brzoskwiń, moreli.
Smak: Przyjemnie dojrzale, niezwykła harmonia cukru resztkowego. Typowy mineralny charakter, intensywny i bogaty aromat, eleganckie i długie zakończenie.

Alkohol: 8,0 %
Cukier resztkowy: 42,0 g/l
Kwasowość: 9,5 g/l
Potencjał starzenia: wiele lat
Temp. podawania: 10-12 °C

Polecamy do:

Jako aperitif lub do dojrzałych serów.

Mosel – region położony pomiędzy Hunsrück a rzeką Eifel na terenie reńskich wzgórz łupkowych. Już przed 2 tys. lat Celtowie i Rzymianie zakładali tu winnice. Region Mozeli jest najstarszym niemieckim regionem winiarskim i ma najwięcej winnic położonych na stromiznach na świecie.

Zwrócone ku południu lub południowemu zachodowi winnice położone na tarasach stromych wzniesień, zapewniają wspaniały mikroklimat winorośli oraz rzadkim gatunkom roślin i zwierząt. Mineralne, eleganckie rieslingi ze stromych winnic nad rzeką Mozelą należą do najlepszych białych win na świecie.

Gleby: w górnym biegu Mozeli wapienie muszlowe i podłoże triasowe; w środkowym biegu Mozeli łupki, na południe od Zell miękkie łupki gliniaste, bogate w kwas krzemowy szarogłazy; w dolinach połacie żwiru i piachu.
Klimat: kontynentalny z optymalnym poziomem temperatur i optymalną ilością opadów.

Mosel
  • 100%

    Riesling – szlachetna biała odmiana, doskonale przystosowująca się do panujących warunków pogodowych. Region z którego pochodzi wino ma dużo większe znaczenie niż jego rocznik. W swym smaku i zapachu świetnie odzwierciedla cechy ziemi na jakiej winorośl była uprawiana. Wina mają mocno owocowy (jabłka, brzoskwinie, cytryny) oraz kwiatowy (fiołek, płatki róży, marzanna) aromat. Po kilku latach leżakowania w butelce riesling nabiera dystyngowanego, zapachu nafty, oraz nut moreli, wiciokrzewu, wosku i marmolady pomarańczowej. Mimo, iż nie współdziała z beczką, doskonale starzeje się w butelce, nawet przez dekady.