Włochy

Cabernet Sauvignon Marca Trevigiana IGT 2018 Tenuta Santome

Wenecja Euganejska
Czerwone Wytrawne

Barwa: Rubinowy z odcieniami fioletu.
Bukiet: Złożone, dominuje aromat dżemów owocowych szczególnie wiśni, suszonych śliwek, tytoniu i lekkich orientalnych przypraw.
Smak: Delikatny, harmonijny, elegancki o wyważonej kwasowości, przyjemne, lekko suche i trwałe.

Alkohol: 13,5 %
Cukier resztkowy: 2,71 g/l
Kwasowość: 5,1 g/l
Potencjał starzenia: 6-8 lat
Temp. podawania: 18-20 °C

Polecamy do:

Do serów, grillowanego czerwonego mięsa, kotletów jagnięcych, dziczyzny, polędwicy wołowej z czarnym pieprzem.

Włochy – Carboncine, region Wenecja Euganejska, prowincja Roncade.

Zbiory ręczne – wrzesień, październik.
Dojrzewa przez 6 miesięcy w zbiornikach ze stali nierdzewnej.

Gleby: glina (50-60%).

Wenecja Euganejska
  • 100%

    Cabernet sauvignon – „król czerwonych gron”, najbardziej znany, szczep winny na świecie, którego rodzicami są cabernet franc i sauvignon blanc a kolebką Bordeaux. Daje wina cieliste, ciemne, głębokie o charakterystycznych aromatach czarnej porzeczki i zielonej papryki z nutami żywicznymi, korzennymi i ziołowymi. Odznacza się dobrą kwasowością i znakomitym potencjałem leżakowania. W beczce rozwija aromaty dymne, waniliowe, cedrowe. Właściwie nie należy spożywać go bez leżakowania, chyba że produkowany jest w cieplejszych regionach, w kupażach z miękkimi, owocowymi odmianami jak merlot. Szczep o wielkim charakterze. Stąd uwielbienie jakim obdarzono go w świecie winiarskich znawców.