Hiszpania

Casa La Rad D.O.C 2015

Rioja
Czerwone Wytrawne

Barwa: Czerwony ciemnokrwisty.
Bukiet: Złożone aromaty czarnych wiśni i porzeczek z nutą czarnego pieprzu, ziaren kawy, gałki muszkatołowej, indyjskich przypraw i nut wanilii.
Smak: Głęboki, skoncentrowany i dobrze zbalansowany z wyrafinowanymi taninami, jednocześnie niezwykle delikatny i świeży.

Alkohol: 14,0 %
Cukier resztkowy: 2,2 g/l
Kwasowość: 6,1 g/l
Potencjał starzenia: do 20 lat
Temp. podawania: 16-18 °C

Polecamy do:

Gulasze, dziczyzna i sery.

DOCa Rioja leżący nad rzeką Ebro, w północno-środkowej Hiszpanii region o długiej tradycji uprawy, jako pierwszy uzyskał najwyższy status hiszpańskiej kwalifikacji – Do Calificada (jedyny obok Prioratu).
Dzieli się na 3 okręgi: La Rioja Baja, La Rioja Alta i La Rioja Alavesa, z których dwa ostatni uważane są najlepsze. 75 % win powstaje w kolorze czerwonym (śród nich 15 % to wina różowe).

Prym wśród szczepów wiedzie tempranillo, garnacha tinta, graciano, mazuela. Wina białe powstają z viury, malvasi, garnachy blanc. Rioja jest tradycyjnie winem kupażowanym.

Gleby: gliniasto-wapienne, mady.
Klimat: kontynentalny z wpływami górskimi i atlantyckimi, z niedużymi opadami (500 ml/rok), moderowany przez wiatry znad Atlantyku i chroniony górami Kantabryjskimi.

Rioja
  • 40%

    Garnacha – jeden z najpowszechniej uprawianych czerwonych szczepów na świecie. Pochodzi z Hiszpanii. Krzewy charakteryzują się bardzo mocnym drewnem i wysoką wytrzymałością na susze. Wina z grenache mają wysoką koncentrację owocowych aromatów, tanin i kwasów. Typowymi dla odmiany są aromaty czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, truskawek, rodzynek, pieprzu i lukrecji.

  • 10%

    Graciano – Endemiczne grono La Rioja, gdzie do końca XVIII w. było najpopularniejszym szczepem. Dziś rzadko uprawiany ze względu na niewielkie plony, podatność na choroby oraz wymagania częstego nawadniania. Graciano lubi ciepły i suchy klimat. Dojrzewa w okolicy października. Cechuje się ciemną, jagodową barwą winogron. Powstałe z niego wina odznaczają się silnym zapachem i zdolnością do długiego leżakowania.

  • 10%

    Maturana tinta – to prawie wymarłe czerwone wino z najsłynniejszego hiszpańskiego regionu winiarskiego Rioja . Jest to odmiana stosunkowo późno dojrzewająca.

    Nieliczne wina Maturana, które powstały w czasach współczesnych, mają aromaty ziół górskich i słodkiej papryki, smaki najczęściej kojarzone z chłodnym klimatem Syrah lub Cabernet Franc . Winogrona mogą również nadać mieszance dobrą kwasowość.

  • 40%

    Tempranillo (Tinto del Toro) – hiszpańska odpowiedź na cabernet sauvignon i merlota. Szlachetna, rdzennie hiszpańska odmiana będąca podstawą wielu najlepszych win tego kraju. Nazwa pochodzi od „temp rano” co oznacza „wczesny” i odnosi się do wczesnego dojrzewania szczepu. Najlepsze owoce rodzi w klimacie stosunkowo chłodnym, o dużej wilgotności  powietrza. Owoce tempranillo są ciemne, o grubej skórce z których powstają pełne ciała czerwone wina z dobra równowagą między cukrem, kwasem i barwą. Dobrze znosi kontakt z beczką, dając ciężkie, atramentowo czerwone wina. Duża zawartość gliceryny sprawia wrażenie gładkości i aksamitności smaku.