Hiszpania
Cava Buche Semi-seco Coto Pelayo
Extremadura
Barwa: Słomkowo-żółty z obfitymi i bardzo drobnymi bąbelkami.
Bukiet: Owocowy i kwiatowy.
Smak: Owocowe i kwiatowe, na podniebieniu doskonale zbalansowana słodycz i kwasowość, delikatne o przyjemnym słodkim zakończeniu.
Alkohol: 11,5 %
Cukier resztkowy: 31,0 g/l
Kwasowość: 6,1 g/l
Potencjał starzenia: kilka lat
Temp. podawania: 6-10 °C
Apelacja DO Navarra dzieli się na 5 podregionów o pow. winnic wynoszącej 11.500 ha.
Hiszpańska Nawarra to baskijska kraina, która w II poł. ub. wieku słynęła z produkcji win różowych (garnacha). W latach 90–tych, zaczęto produkować stylowe i pełne osobowości wina białe i czerwone.
Oddzielona rzeką Ebro od słynnego sąsiada La Rioja Navarra, położona jest na drodze świętego Jakuba, (słynnej trasie pielgrzymek – Camino) z Francji do Santiago de Compostela. Pielgrzymki przybyszów zza Pirenejów oraz historyczna i kulturowa bliskość z Francją miały duży wpływ na tradycje winiarskie Nawarry. Winnice obsadzone są we francuskim stylu merlotem, cabernet sauvignon i chardonnay oraz autochtonami, z garnachą i tempranillo na czele.
Gleby: wapienie, piaski, aluwialne, gliniaste, marglowe (Ribera Alta), ilaste.
Klimat: kontynentalny, z pewnym wpływem morskiego.
- 95%
Maccabeo – biały szczep, przypuszczalnie pochodzący z regionu Penedès w Katalonii, gdzie był znany już na początku XVII w. Jest najpopularniejszą białą odmiana w północnej części Hiszpanii. Stanowi jeden z podstawowych szczepów do produkcji musującego wina cava oraz białych win Rioja. Popularny w całej Hiszpanii i południowej Francji. Viura wnosi w wina nuty owocowe i kwasowość a także rześkość i kwiatowy charakter. Najczęściej powstają z niej wina, które nie są starzone w beczkach, w nowoczesnym stylu. Odmiana jest niewrażliwa na utlenianie.
- 5%
Parellada – białe grono pochodzące z Aragonii (ok. XIV w.), uprawiane głównie w Katalonii. Uważa się ja za najsubtelniejszy z trzech szczepów używanych przy produkcji musującej cavy (pozostałe to macabeo i xarel.lo). Parellada jest plenna, bardzo późno dojrzewającą. Tworzy również wina „spokojne”. Odmiana jest delikatna, w kupażach łagodzi wyrazisty charakter xarello. W kupażach dodaje elegancji i miękkości. Przy ograniczonych zbiorach udaje się uzyskać aromat jabłek. Utrzymuje wysoką jakość gron przy dużych zbiorach. Wina mają wysoką kwasowość, średni poziom alk. lecz brak im potencjału starzenia.
Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania
-
Hiszpania
Entremares Rosé Coupage 2023
Extremadura
-
Hiszpania
Entremares Dry
Extremadura
-
Hiszpania
Sweet Caroline Vino blanco Dulce
Extremadura
-
Hiszpania
Entremares Blanco Coupage 2024
Extremadura
-
Hiszpania
Charnecal Red Semi-sweet 2023
Extremadura
-
Hiszpania
Charnecal Red Semi – sweet 2023
Extremadura
-
Hiszpania
Cava Buche Brut Nature
Extremadura
-
Hiszpania
Charnecal Red Semi-sweet
Extremadura