Francja

Champagne Hervé Malraud Cuvée Blanc Brut Réserve JG Nierstein

Champagne
Białe Wytrawne

Barwa: Połyskujący, słomkowo-żółty ze złotymi refleksami.

Bukiet: Wyrazisty bukiet z podkreślonym aromatem brzoskwiń, białych kwiatów, nieco wanilii z elegancką nutą drożdżówki.

Smak: Eleganckie, okrągłe, pełne, na podniebieniu rześka owocowość a zarazem bardzo harmonijne, z delikatnym pogłosem świeżego owocu i eleganckim tchnieniem wanilii.

Alkohol: 12,0 %

Potencjał starzenia: młode

Temp. podawania: 8-12 °C

Polecamy do: Pasuje do dań rybnych, deserów, jako aperitif lub wieczorem do picia solo.

Champagne, Premier Cru z najlepszych lokalizacji w wiosce Chouilly, Vertus i Pierry (Epernay).

Gleby: kredowe, zatrzymujące wilgoć, w ciągu dnia, gromadzą także ciepło, które oddają nocą.
Klimat: kontynentalny, ze średnią temp. w okresie wzrostu gron 16 °C.

Champagne
  • 40%

    Chardonnay – „królewskie grono”,  którego głównym terenem upraw są Szampania i Burgundia. Zawdzięczamy mu nie tylko najszlachetniejsze szampany, ale również najznakomitsze białe burgundy. Jest to najbardziej elastyczna z białych odmian, doskonale przystosowująca się do warunków klimatycznych. Dojrzewa wcześnie i daje obfite plony. W świeżym, rześkim chardonnay najczęściej spotykamy nuty jabłka, gruszki, cytryny i limonki, brzoskwini, mandarynki. Fermentacja i dojrzewanie w dębowych beczkach bardzo zmienia to wino – staje się bogatsze i bardziej złożone. Wyczuwamy wówczas smak zwęglonego drewna, dymu, przypraw, gałki muszkatołowej, karmelu, wanilii i toffi.

  • 30%

    Pinot Meunier – jest to prawdopodobnie mutant odmiany Pinot Noir znaleziony w Alzacji. Najlepiej przyjmuje się na glebach mokrych i zimnych, piaszczysto-gliniastych. Szczep ten ma niską odporność na choroby. Daje wina pełne, korzenne, średnio wybarwione o nieco niższej zawartości alkoholu niż Pinot Noir. Charakteryzuje się aromatami bananów, malin, jabłka. Nadaje się szczególnie do kupażowych szampanów.

  • 30%

    Pinot Noir – to pierwszy, oficjalnie uznany i nazwany szczep winnej latorośli, którego opis znajduje się w rejestrach szpitalnych Beaune w roku 1375. Odmiana należąca do wielkiej rodziny Pinot i uważana za jedną z najszlachetniejszych odmian na świecie. Pinot Noir to pierwszy, oficjalnie uznany i nazwany szczep winnej latorośli, którego opis znajduje się w rejestrach szpitalnych Beaune w roku 1375. Odmiana należąca do wielkiej rodziny Pinot i uważana za jedną z najszlachetniejszych odmian na świecie.

Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania