Włochy

Chardonnay IGT Marca Trevigiana 2018 Tenuta Santome

Wenecja Euganejska
Białe Wytrawne

Barwa: słomkowa z seledynowymi refleksami.
Bukiet: owoce tropikalne, masło, wanilia, miód.
Smak: świeży, subtelny, elegancki, delikatnie miękki i orzeźwiający.

Alkohol: 13 %
Cukier resztkowy: 2,34 g/l
Kwasowość: 5,5 g/l
Potencjał starzenia: 3 lata
Temp. podawania: 9 °C

Polecamy do:

Cielęciny, kurczaka pieczonego kurczaka i ryb w sosie śmietanowym, łososia, pstrąga, soli, ostryg, bazylii, jajek, orzechów.

Veneto  (Wenecja Euganejska) – Carboncine, prowincja Roncade – kraina rzek, miast sztuki i żyznych równin.

Włochy – Wenecja Euganejska, prowincja Treviso.
Gleby gliniasto-wapienne.

Znak towarowy, jest niemal pieczęcią gwarancji i kluczowym elementem etykiety. Przedstawia św. Tomasza, po dociekliwym apostole, „który chciał uwierzyć”. Ten Święty, palcami ułożonymi pod kątem prostym, który wydaje się, że chce być narzędziem do pomiaru absolutnie wszystkiego, doskonale uosabia ducha współczesnych właścicieli – doceniających innowacje i kreatywność północno-wschodnich Włoch oraz tutejszej jakości.

Gleby: glina (50-60%) i wapienie.
Klimat: śródziemnomorski, jednak nieco chłodniejszy, moderowany wpływem Alp; podobny do tego w Chablis.

Wenecja Euganejska
  • 100%

    Chardonnay – „królewskie grono”,  którego głównym terenem upraw są Szampania i Burgundia. Zawdzięczamy mu nie tylko najszlachetniejsze szampany, ale również najznakomitsze białe burgundy. Jest to najbardziej elastyczna z białych odmian, doskonale przystosowująca się do warunków klimatycznych. Dojrzewa wcześnie i daje obfite plony. W świeżym, rześkim chardonnay najczęściej spotykamy nuty jabłka, gruszki, cytryny i limonki, brzoskwini, mandarynki. Fermentacja i dojrzewanie w dębowych beczkach bardzo zmienia to wino – staje się bogatsze i bardziej złożone. Wyczuwamy wówczas smak zwęglonego drewna, dymu, przypraw, gałki muszkatołowej, karmelu, wanilii i toffi.