Francja

Chateau Moncanet La Truffière AOP Bordeaux 2018

Bordeaux
Czerwone Wytrawne

Barwa: Ciemny fiolet.

Bukiet: Śmiałe, gładkie i owocowe wino z aromatami czerwonych jagód. Jedwabiste i miękkie o pełnej strukturze.

Smak: Eleganckie wino i podręcznikowy przykład jak powinien smakować Bordeaux Merlot z pewnym wiekiem. Miękkie, gładkie i złożone.

Alkohol: 15,0 %

Cukier resztkowy: 1,2 g/l

Kwasowość: 3,2 g/l

Potencjał starzenia: 10-15 lat

Temp. podawania: 12-18 °C

Polecamy do: Dziczyzny, krwistych mięs.

Bordeaux  –  to znany na całym świecie region winiarski z blisko 120 tys. ha winnic produkujących najbardziej prestiżowe i najdroższe wina na świecie. W regionie istnieje 57 apelacji, pracuje 12 500 winogrodników.

Prowansja – ma 26 tys ha winnic, od południa ograniczona Morzem Śródziemnym od północy pogórzem południowych Alp i Masywu Centralnego. Idealne miejsce dla upraw organicznych, klimat ciepły i suchy.

Oksytania znajduje się w południowo-zachodniej części Francji, pomiędzy Pirenejami a Prowansją. Region ciągnie się od południa łukiem wzdłuż wybrzeża od Parku Natury Camargue aż do granicy z Hiszpanią. Od północy graniczy z Masywem Centralnym. Oksytania powstała stosunkowo niedawno, bo w 2016 roku, z połączenia dwóch regionów Langwedocja-Roussillon i Midi-Pyrénées. Powierzchnia jaką zajmują winnice w Oksytanii jest trzy razy większa niż powierzchnia zajmowana przez winnice Bordeaux. Uprawie winorośli sprzyja tu śródziemnomorski klimat oraz kamienno-piaskowa gleba z dużą domieszką gliny. Lokalne winnice oferują mocne i owocowe wina.

Na południowy wschód od Bordeaux  rozciąga się kraina z winami  Gaskonia, powszechnie znana jako Cotes de Gascogne. Znajduje się w południowo-zachodnim krańcu kraju, między Tuluzą a Oceanem Atlantyckim.  Tamtejsze wina są niezwykle wartościowe, charakteryzują się wspaniałym smakiem i jakością za stosunkowo niską cenę. Region Gaskonii produkował wino od czasów imperium rzymskiego.

Bordeaux
  • 100%

    Merlot – szlachetny szczep, prawdopodobnie pochodzący z okolic Saint-Emilion i Pomerol. Współodpowiedzialny za tworzenie najpotężniejszych win świata (m.in. Chateau Pétrus z Pomerol)! W kupażu łagodzi ostre, agresywne smaki innych odmian (cabernet sauvignon, shiraz). Daje wina o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu, aksamitne dla podniebienia, o dobrej strukturze, cieliste z niewysoką kwasowością i dzięki stosunkowo cienkiej skórce winogron również z niską taniną. Najbardziej charakterystyczne aromaty to: czereśnia, jagoda, malina, śliwa, delikatne zioła. Wina z merlota świetnie współgrają zarówno z jagnięciną i wołowiną jak i z potrawami z kurczaka. Stanowią doskonały dodatek do półtłustych serów i czekolady.

Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania