Francja

Côtes de Gascone IGP Les Hauts D’Arton 2021 Domaine Arton

Langwedocja
Białe Wytrawne

Barwa: Jasnożółty z lekkimi szmaragdowymi refleksami.

Bukiet: Wyczuwa się charakterystyczne nuty cytrusowe. Werbena, liczi i biała brzoskwinia nadają temu wyjątkowemu bukietowi zupełnie nową złożoność.

Smak: Na podniebieniu najpierw zauważa się okrągłość owoców w których dominuje liczi, natomiast harmonijna struktura całości nadaje temu winu rzadką długość.

Alkohol: 11,5 %

Cukier resztkowy: 2,0 g/l

Kwasowość: 4,31 g/l

Potencjał starzenia: 3-5 lat

Temp. podawania: 8-10 °C

Polecamy do: Grillowanych ryb, owoców morza, drobiu, białego mięsa i makaronów.

Wina regionalnevin de pays, po raz pierwszy zdefiniowane w 1968 roku wina pochodzące z regionu wskazanego w nazwie, np. Vin de Pays de l’Herault. Często stosowane dla win odmianowych w przypadku, gdy miejscowa apelacja wymaga mieszania kilku szczepów albo gdy nie spełniają innych jej przepisów (np. ograniczenie wydajności, sposób winifikacji, wykorzystanie winogron z sąsiednich terenów itp.). Producent może umieścić na etykiecie informacje dotyczące rocznika, miejsca pochodzenia oraz odmiany. Wina są testowane organoleptycznie.

Langwedocja-Roussillon rozpościera się wzdłuż wybrzeża Morza Śródziemnego na 300 km od Pirenejów na zachodzie, po Rodan i Prowansję na wschodzie. Jest to największy obszar winnic we Francji. Uprawy ujęte są w kategorii win regionalnych IGP (brak apelacji).

Gleby: różne – kredy, wapień i żwiru w głębi lądu, gleby aluwialne na wybrzeżu.
Klimat: śródziemnomorski; suche gorące lata, ciepłe i suche wiosny oraz jesienie, stosunkowo niskie opady (ok. 400 mm).

Langwedocja
  • 60%

    Colombard – pochodząca ze środkowozachodniej Francji biała odmiana winogron, będąca naturalną krzyżówką chenin blanc i starożytnej gouais blanc.

  • 10%

    Gros Manseng – to odmiana białego wina, która jest uprawiana głównie w południowo-zachodniej Francji i jest częścią rodziny Manseng. Produkuje wytrawne wina w regionach Jurançon i Béarn w południowo-zachodniej Francji.

  • 30%

    Sauvignon Blanc – pochodzenie tej szlachetnej winorośli to Dolina Loary gdzie powstają najbardziej prestiżowe wina z tego szczepu: Sancerre i Poully Fume. Sauvignon Blanc daje wina owocowe, orzeźwiające, przeznaczone do picia głównie jako wina młode, nie więcej niż kilka lat po zbiorach. Poza Francją swoja popularność zaczął zdobywać również na innych kontynentach. Szczególnie Nowy Świat gdzie wiwifikacja w niskiej kontrolowanej temperaturze w kadziach ze stali  szlachetnej daje doskonałe rezultaty i bardzo owocowe wina.  Szczególnie prym tu wiodą Nowa Zelandia, Chile i Australia. W Kalifornii i w innych rejonach świata używa się tez określenia Fume Blanc. Synonimem  jest również muskat-sylvaner w Austrii. Odmiana odporna na choroby i mróz. Lubi bardziej chłodny klimat późno dojrzewając w dobrze nasłonecznionych miejscach.  Charakterystyczne dla sauvignon Blanc jest  wyraźna kwasowość i aromaty świeżych owoców(jabłka, agrest, cytrynowa trawa, dziki bez, brzoskwinie, melon , ananas, papryka). Kontakt z beczką wzbogaca go o aromaty dymu, tostów, wanilii i masła. Najlepsze są wina młode.