Niemcy

Dienheimer Falkenberg Grauer Burgunder Auslese trocken 2020 JG Nierstein

Hesja Nadreńska
Białe Wytrawne

Barwa: Jasny złoty.

Bukiet: Przypomina aromaty pąków kwiatowych, muszkatu, kompotu z gruszek, marmolady z agrestu.

Smak: Żywe, owocowe, rasowy gatunek, bardzo wyraziste.

Alkohol: 14,5 %

Cukier resztkowy: 7,0 g/l

Kwasowość: 5,0 g/l

Potencjał starzenia: młode

Temp. podawania: 8-10 °C

Polecamy do: Idealne do białego mięsa, zup rybnych a także do krzepkich serów.

Rheinhessen (Hesja Nadreńska), położona na południe od Mainz, w regionie od północy i wschodu ograniczona potężnym zakolem Renu, stanowi największy niemiecki region winiarski (26 tys. ha), określany mianem „Ogrodu Boga”. Już Rzymianie uprawiali winorośl na terenach położonych wzdłuż lewego brzegu Renu a najstarszy dokument historyczny dotyczy właśnie winnicy położonej w Hesji Nadreńskiej (Niersteiner Glöck).

Najczęściej uprawianymi tu gronami, tak jak w całych Niemczech są riesling i muller-thurgau. Popularnością cieszy się także tradycyjna odmiana Hesji Nadreńskiej – silvaner. W ostatnich dziesięcioleciach podwoiła się jednak powierzchnia upraw gron czerwonych, głównie za sprawą dornfeldera. Jedna trzecia winnic Hesji jest już w kolorze czerwonymi.

Gleby: lessowe, wapienne i piaszczyste, czasem kamieniste.
Klimat: kontynentalny, z łagodzącym wpływem Renu a także otaczających wzgórz i lasów.

Hesja Nadreńska
  • 100%

    Grauburgundery – to przeważnie wina wytrawne, średnio zbudowane i o podkreślonej kwasowości, podczas gdy Ruländer to często wino treściwe o wyraźnie zaznaczonej słodyczy. Często winifikowane są w zbiornikach ze stali szlachetnej, w dużych beczkach drewnianych, ale także i w małych beczkach typu barrique z zastosowaniem fermentacji malolaktycznej. Grauburgundery to przeważnie wina wytrawne, średnio zbudowane i o podkreślonej kwasowości, podczas gdy Ruländer daje często treściwe wina o wyraźnej słodyczy. W zależności od metody winifikacji oraz od klasy, wina maja barwę bladożółtą, złocisto-żółtą aż do bursztynowej. Z Grauburgunderami kojarzone są przeważnie aromaty zielonych orzechów, migdałów, świeżego masła a także aromaty owocowe – gruszki, owoców suszonych oraz rodzynek, ananasa i owoców cytrusowych. Oprócz tego występują także nuty warzywne przypominające zielona fasolkę czy świeżą paprykę.

Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania