Niemcy

Dienheimer Tafelstein Chardonnay Auslese feinherb 2018 QBA Nierstein

Hesja Nadreńska
Białe Półwytrawne

Barwa: jasna, słomkowożółta z seledynowymi refleksami.
Bukiet: chłodny, mineralny, przypomina owoce cytrusowe, mango.
Smak: silny na podniebieniu z wyraźną owocowością,  delikatnymi nutami mineralnymi, ciasno tkaną strukturą; orzeźwiające i soczyste na finiszu.

Alkohol: 13 %
Cukier resztkowy: 16,7 g/l
Kwasowość: 4,9 g/l
Potencjał starzenia: 3-4 lata
Temp. podawania: 8-11 °C

Polecamy do: dań kuchni azjatyckiej, ryb w sosach śmietanowych oraz smażonych, potraw z curry, koktajlu z krewetek, kozich serów.

Rheinhessen (Hesja Nadreńska), ze słynnej winnicy w Oppenheim nad Renem. Położona na południe od Mainz, w regionie od północy i wschodu ograniczona potężnym zakolem Renu, stanowi największy niemiecki region winiarski (26 tys. ha), określany mianem „Ogrodu Boga”. Już Rzymianie uprawiali winorośl na terenach położonych wzdłuż lewego brzegu Renu a najstarszy dokument historyczny dotyczy właśnie winnicy położonej w Hesji Nadreńskiej (Niersteiner Glöck).

Najczęściej uprawianymi tu gronami, tak jak w całych Niemczech są riesling i muller-thurgau. Popularnością cieszy się także tradycyjna odmiana Hesji Nadreńskiej – silvaner. W ostatnich dziesięcioleciach podwoiła się jednak powierzchnia upraw gron czerwonych, głównie za sprawą dornfeldera. Jedna trzecia winnic Hesji jest już w kolorze czerwonymi.

Gleby: lessowe, wapienne i piaszczyste, czasem kamieniste.
Klimat: kontynentalny, z łagodzącym wpływem Renu a także otaczających wzgórz i lasów.

Hesja Nadreńska