-
Auslese (niem. selekcja) - wina są produkowane z wybranych, w pełni dojrzałych gron zbieranych z pewnym opóźnieniem po osiągnięciu dojrzałości (koniec listopada). Owoce mogą być zarażone botrytis (winom nadaje się wówczas etykietę Goldkapsel), są starannie sprawdzone pod kątem dojrzałości, przegnicia a nawet pęknięcia skórek. Wina nadają się do leżakowania. Warianty wytrawne są przeważnie mocniejsze. Ilość cukru w moszczu musi odpowiadać od 11,4-14,5% potencjalnego poziomu alkoholu, przy czym od decyzji winiarza zależy, czy będzie dążył do przefermentowania większości cukru i uzyskania krzepkiego wina wytrawnego, czy skłoni się ku słodkości kosztem alkoholu. Niedozwolona jest szaptalizacja (dodawanie cukru). Potencjał starzenia sięga od 5 - 20 lat.
-
Chardonnay - „królewskie grono”, którego nazwa pochodzi od małego osiedla w pobliżu Mâcon, położonego w okolicach głównych terenów jej upraw, jakimi są Szampania i Burgundia. Zawdzięczamy mu nie tylko najszlachetniejsze szampany, ale również najznakomitsze białe burgundy. Jest to najbardziej elastyczna z białych odmian, doskonale przystosowująca się do warunków klimatycznych. Dojrzewa wcześnie i daje obfite plony. Posiada relatywnie wysoki poziom cukru, co bezpośrednio przekłada się na alkohol. W świeżym, rześkim chardonnay najczęściej spotykamy nuty jabłka, gruszki, cytryny i limonki, brzoskwini, mandarynki.
-
Poza pewnymi wyjątkami, jak północne Włochy, czy Chablis i Mâcon, standardem jest chardonnay z posmakiem dębu. Fermentacja i dojrzewanie w dębowych beczkach bardzo zmienia to wino - staje się bogatsze i bardziej złożone. Wyczuwamy wówczas smak zwęglonego drewna, dymu, przypraw, gałki muszkatołowej, karmelu, wanilii i toffi. Kupując chardonnay spodziewamy się raczej wina wytrawnego, rześkiego, niezbyt kwaśnego, z lekkim smaczkiem beczki.
Niemcy
Dienheimer Tafelstein Chardonnay Auslese feinherb 2018 QBA Nierstein
Hesja Nadreńska
Barwa: jasna, słomkowożółta z seledynowymi refleksami.
Bukiet: chłodny, mineralny, przypomina owoce cytrusowe, mango.
Smak: silny na podniebieniu z wyraźną owocowością, delikatnymi nutami mineralnymi, ciasno tkaną strukturą; orzeźwiające i soczyste na finiszu.
Alkohol: 13 %
Cukier resztkowy: 16,7 g/l
Kwasowość: 4,9 g/l
Potencjał starzenia: 3-4 lata
Temp. podawania: 8-11 °C
Polecamy do: dań kuchni azjatyckiej, ryb w sosach śmietanowych oraz smażonych, potraw z curry, koktajlu z krewetek, kozich serów.
Rheinhessen (Hesja Nadreńska), ze słynnej winnicy w Oppenheim nad Renem. Położona na południe od Mainz, w regionie od północy i wschodu ograniczona potężnym zakolem Renu, stanowi największy niemiecki region winiarski (26 tys. ha), określany mianem „Ogrodu Boga”. Już Rzymianie uprawiali winorośl na terenach położonych wzdłuż lewego brzegu Renu a najstarszy dokument historyczny dotyczy właśnie winnicy położonej w Hesji Nadreńskiej (Niersteiner Glöck).
Najczęściej uprawianymi tu gronami, tak jak w całych Niemczech są riesling i muller-thurgau. Popularnością cieszy się także tradycyjna odmiana Hesji Nadreńskiej – silvaner. W ostatnich dziesięcioleciach podwoiła się jednak powierzchnia upraw gron czerwonych, głównie za sprawą dornfeldera. Jedna trzecia winnic Hesji jest już w kolorze czerwonymi.
Gleby: lessowe, wapienne i piaszczyste, czasem kamieniste.
Klimat: kontynentalny, z łagodzącym wpływem Renu a także otaczających wzgórz i lasów.

Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania
-
Niemcy
Rheinhessen Riesling Medium Sweet
Hesja Nadreńska
-
Niemcy
Westhofener Bergkloster Bacchus 2018
Hesja Nadreńska
-
Niemcy
St. Johanner Abtey Bacchus Spätlese 2018
Hesja Nadreńska
-
Niemcy
Oppenheimer Herrenberg Sauvignon Blanc Spätlese 2016
Hesja Nadreńska
-
Niemcy
Dienheimer Tafelstein Silvaner Spätlese Alte Rebe 2016
Hesja Nadreńska
-
Niemcy
Weinolsheimer Kehr Silvaner Eiswein 2016
Hesja Nadreńska