Niemcy

Dienheimer Tafelstein Chardonnay Auslese feinherb Prädikatswein 2018 JG Nierstein

Hesja Nadreńska
Białe Półwytrawne

Barwa: Jasny, słomkowożółty z zielonkawymi refleksami.
Bukiet: Chłodny, mineralny, przypomina owoce cytrusowe, mango.
Smak: Silne na podniebieniu z wyraźnie zaznaczoną owocowością, z delikatnymi nutami mineralnymi, ciasno tkana struktura, orzeźwiające i soczyste na zakończenie, szlachetne.

Alkohol: 13 %
Cukier resztkowy: 16,7 g/l
Kwasowość: 4,9 g/l
Potencjał starzenia: młode
Temp. podawania: 8-11 °C

Polecamy do:

Doskonałe komponuje się z daniami kuchni azjatyckiej, rybnymi, potraw z curry, koktajlu z krewetkami, kozich serów.

Rheinhessen (Hesja Nadreńska), położona na południe od Mainz, w regionie od północy i wschodu ograniczona potężnym zakolem Renu, stanowi największy niemiecki region winiarski (26 tys. ha), określany mianem „Ogrodu Boga”. Już Rzymianie uprawiali winorośl na terenach położonych wzdłuż lewego brzegu Renu a najstarszy dokument historyczny dotyczy właśnie winnicy położonej w Hesji Nadreńskiej (Niersteiner Glöck).

Najczęściej uprawianymi tu gronami, tak jak w całych Niemczech są riesling i muller-thurgau. Popularnością cieszy się także tradycyjna odmiana Hesji Nadreńskiej – silvaner. W ostatnich dziesięcioleciach podwoiła się jednak powierzchnia upraw gron czerwonych, głównie za sprawą dornfeldera. Jedna trzecia winnic Hesji jest już w kolorze czerwonymi.

Gleby: lessowe, wapienne i piaszczyste, czasem kamieniste.
Klimat: kontynentalny, z łagodzącym wpływem Renu a także otaczających wzgórz i lasów.

Hesja Nadreńska
  • 100%

    Chardonnay – „królewskie grono”,  którego głównym terenem upraw są Szampania i Burgundia. Zawdzięczamy mu nie tylko najszlachetniejsze szampany, ale również najznakomitsze białe burgundy. Jest to najbardziej elastyczna z białych odmian, doskonale przystosowująca się do warunków klimatycznych. Dojrzewa wcześnie i daje obfite plony. W świeżym, rześkim chardonnay najczęściej spotykamy nuty jabłka, gruszki, cytryny i limonki, brzoskwini, mandarynki. Fermentacja i dojrzewanie w dębowych beczkach bardzo zmienia to wino – staje się bogatsze i bardziej złożone. Wyczuwamy wówczas smak zwęglonego drewna, dymu, przypraw, gałki muszkatołowej, karmelu, wanilii i toffi.

Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania