Barwa: Rubinowy.
Bukiet: Czerwone owoce i czarne wiśnie z odrobiną mięty pieprzowej.
Smak: Doskonała równowaga lekkości i tanin. Jeszcze młode – zyska z każdym rokiem.
Alkohol: 13,4 %
Cukier resztkowy: 8,0 g/l
Kwasowość: -
Potencjał starzenia: 6-8 lat
Temp. podawania: 16-18 °C
La Garelle – Prywatna posiadłość z wiekową tradycją winiarską.
Francja, południowa część doliny Rodanu.
Posiadłość La Garelle zajmuje 28 hektarów, u podnóża góry Luberon, 35 km na wschód od Awinionu, pomiędzy wioskami Oppède i Ménerbes, zaliczana do najpiękniejszych we Francji.
Jest to bardzo szczególne terroir, wapienne, piaszczyste i kamieniste, na którym winorośl uprawiano już w czasach galijsko-rzymskich. Domaine La Garelle produkuje Côtes du Luberon AOP czerwone, białe i różowe oraz Vins de Pays de Vaucluse. W 1995 roku z inicjatywy Roberta Vlasmana na osiedlu powstała prywatna piwnica.
Starzenie w beczkach dębowych.
Merlot – szlachetny szczep, prawdopodobnie pochodzący z okolic Saint-Emilion i Pomerol. Współodpowiedzialny za tworzenie najpotężniejszych win świata (m.in. Chateau Pétrus z Pomerol)! W kupażu łagodzi ostre, agresywne smaki innych odmian (cabernet sauvignon, shiraz). Daje wina o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu, aksamitne dla podniebienia, o dobrej strukturze, cieliste z niewysoką kwasowością i dzięki stosunkowo cienkiej skórce winogron również z niską taniną. Najbardziej charakterystyczne aromaty to: czereśnia, jagoda, malina, śliwa, delikatne zioła. Wina z merlota świetnie współgrają zarówno z jagnięciną i wołowiną jak i z potrawami z kurczaka. Stanowią doskonały dodatek do półtłustych serów i czekolady.