Francja

Domaine La Garelle IGP Merlot 2020

La Garelle
Czerwone Wytrawne

Barwa: Rubinowy.

Bukiet: Czerwone owoce i czarne wiśnie z odrobiną mięty pieprzowej.

Smak: Doskonała równowaga lekkości i tanin. Jeszcze młode – zyska z każdym rokiem.

Alkohol: 13,4 %

Cukier resztkowy: 8,0 g/l

Kwasowość: -

Potencjał starzenia: 6-8 lat

Temp. podawania: 16-18 °C

Polecamy do: Pikantnych wędlin i dziczyzny. Idealne wino na długie jesienne wieczory. 

La Garelle – Prywatna posiadłość z wiekową tradycją winiarską.
Francja, południowa część doliny Rodanu.

Posiadłość La Garelle zajmuje 28 hektarów, u podnóża góry Luberon, 35 km na wschód od Awinionu, pomiędzy wioskami Oppède i Ménerbes, zaliczana do najpiękniejszych we Francji.

Jest to bardzo szczególne terroir, wapienne, piaszczyste i kamieniste, na którym winorośl uprawiano już w czasach galijsko-rzymskich. Domaine La Garelle produkuje Côtes du Luberon AOP czerwone, białe i różowe oraz Vins de Pays de Vaucluse. W 1995 roku z inicjatywy Roberta Vlasmana na osiedlu powstała prywatna piwnica.

Starzenie w beczkach dębowych.

  • 100%

    Merlot – szlachetny szczep, prawdopodobnie pochodzący z okolic Saint-Emilion i Pomerol. Współodpowiedzialny za tworzenie najpotężniejszych win świata (m.in. Chateau Pétrus z Pomerol)! W kupażu łagodzi ostre, agresywne smaki innych odmian (cabernet sauvignon, shiraz). Daje wina o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu, aksamitne dla podniebienia, o dobrej strukturze, cieliste z niewysoką kwasowością i dzięki stosunkowo cienkiej skórce winogron również z niską taniną. Najbardziej charakterystyczne aromaty to: czereśnia, jagoda, malina, śliwa, delikatne zioła. Wina z merlota świetnie współgrają zarówno z jagnięciną i wołowiną jak i z potrawami z kurczaka. Stanowią doskonały dodatek do półtłustych serów i czekolady.

 

 

Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania