Niemcy

Dornfelder Rose QbA lieblich Alzeyer Sybillenstein 2018 Maria Gerhardt

Hesja Nadreńska
Różowe Półsłodkie

Barwa: O kolorze malinowo-różowym.
Bukiet: Świeżych czerwonych owoców wzbogaconych o delikatne nuty kwiatowe.
Smak: Owocowe i pełne, bardzo odświeżające, mineralne.

Alkohol: 10,0 %
Cukier resztkowy: 40,0 g/l
Kwasowość: 5,0 g/l
Potencjał starzenia: kilka lat
Temp. podawania: 8 °C

Polecamy do:

Białego mięsa, dań na bazie makaronów, łososia, jako aperitif.

Rheinhessen (Hesja Nadreńska), położona na południe od Mainz, w regionie od północy i wschodu ograniczona potężnym zakolem Renu, stanowi największy niemiecki region winiarski (26 tys. ha), określany mianem „Ogrodu Boga”. Już Rzymianie uprawiali winorośl na terenach położonych wzdłuż lewego brzegu Renu a najstarszy dokument historyczny dotyczy właśnie winnicy położonej w Hesji Nadreńskiej (Niersteiner Glöck).

Najczęściej uprawianymi tu gronami, tak jak w całych Niemczech są riesling i muller-thurgau. Popularnością cieszy się także tradycyjna odmiana Hesji Nadreńskiej – silvaner. W ostatnich dziesięcioleciach podwoiła się jednak powierzchnia upraw gron czerwonych, głównie za sprawą dornfeldera. Jedna trzecia winnic Hesji jest już w kolorze czerwonymi.

Gleby: lessowe, wapienne i piaszczyste, czasem kamieniste.
Klimat: kontynentalny, z łagodzącym wpływem Renu a także otaczających wzgórz i lasów.

Hesja Nadreńska
  • 100%

    Dornfelder -szczep winogron o ciemnej skórce, wyhodowany przez niemieckiego hodowcę, Augusta Herolda w 1955 r. Powstał jako krzyżówka dwóch wcześniej wyhodowanych przez Herolda gron : helfensteiner i heroldrebe. Szczep zyskał dużą popularność w Niemczech, ponieważ nadaje się do uprawy w rejonach, w których dotychczas produkowano jedynie wina białe. Jako jeden z kilku szczepów na świecie, sok dornfeldera jest bardzo ciemny i umożliwia produkowanie dobrze wybarwionych, cięższych win czerwonych. Dornfelder dobrze znosi kontakt z dębową beczką. W porównaniu z innymi uprawianymi w Niemczech szczepami czerwonymi jest łatwiejszy w uprawie od spätburgundera (pinot noir), bardziej odporny na choroby niż blauer portugieser, dojrzewa wcześniej niż blaufränkisch. Ma jednak wyższe wymagania co do gleby i należy do odmian wrażliwych na mróz. jest również szczepem bardzo plennym (do 120 hektolitrów z hektara) i ma wysoką zawartość cukru w soku.Dornfelder daje ciemne wina o aksamitnej teksturze, często o posmaku śliwek, wiśni lub jagód, niekiedy lekko kwiatowym aromacie. Wina te są zazwyczaj starzone w beczkach dębowych.

Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania