Hiszpania

El Burro blanc Terra Alta D.O. 2019 Celler Piñol

Katalonia
Białe Półsłodkie

Barwa: Żółty z pomarańczowym refleksem.
Bukiet: Morele, kwiat bzu, po napowietrzeniu dojrzałe cytrusy i mango.
Smak: Długi, okrągły, pełne-soczyste w ustach, rześkie i przyjemne. Słodycz tylko podkreśla charakter i temperament wina – nie męczy, nie przeszkadza.

Alkohol: 13,5 %
Cukier resztkowy: 34,8 g/l
Kwasowość: 5,95 g/l
Potencjał starzenia: 6-8 lat
Temp. podawania: 9-10 °C

Polecamy do:

Makaronów z owocami morza, wędzonych ryb, mięsa z indyka.

Terra Alta, Katalonia. Region w południowej Katalonii, pomiędzy rzeką Ebro a granicą Aragonii w prowincji Tarragona.

Status DO (Denominaciones de Origen) uzyskała w 1982 r.

Wino z aspiracjami do 100 najciekawszych win świata. Gold medal 2019 Concours International G. Du Monde. Coto Pelayo.

Powierzchnię ok 6300 ha porastają migdałowce oraz orzechy laskowe pomiędzy którymi znajduje się 45 winiarni produkujących rocznie ok 19 tys. hektolitrów wina. Poza białymi szczepami, z których produkuje się w większości słynną na cały świat musującą Cavę, uprawia się tu także czerwone szczepy – głównie garnacha i monastrel a także tempranillo, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot i pinot noir.

Winnica Celler Piñol położona jest na 356 m n.p.m.

Gleby: 95% wapień, 5% glina; uboga w substancje organiczne, nienawadniana.
Klimat: śródziemnomorski pod wpływem kontynentalnego; charakteryzuje się małą ilością opadów.

Katalonia
  • 50%

    Garnacha – jeden z najpowszechniej uprawianych czerwonych szczepów na świecie. Pochodzi z Hiszpanii. Krzewy charakteryzują się bardzo mocnym drewnem i wysoką wytrzymałością na susze. Wina z grenache mają wysoką koncentrację owocowych aromatów, tanin i kwasów. Typowymi dla odmiany są aromaty czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, truskawek, rodzynek, pieprzu i lukrecji.

  • 50%

    Maccabeo – biały szczep, przypuszczalnie pochodzący z regionu Penedès w Katalonii, gdzie był znany już na początku XVII w. Jest najpopularniejszą białą odmiana w północnej części Hiszpanii. Stanowi jeden z podstawowych szczepów do produkcji musującego wina cava oraz białych win Rioja. Popularny w całej Hiszpanii i południowej Francji. Viura wnosi w wina nuty owocowe i kwasowość a także rześkość i kwiatowy charakter. Najczęściej powstają z niej wina, które nie są starzone w beczkach, w nowoczesnym stylu. Odmiana jest niewrażliwa na utlenianie.

Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania