Hiszpania

El Burro Pink 2017 DO Terra Alta

Katalonia
Białe Słodkie

Barwa: jasna cytryna.
Bukiet: białe owoce, banan, jabłko, delikatne akcenty kwiatowe.
Smak: świeży i subtelnie słodki, ukazujący wszystkie walory garnachy – cytrusy i zioła.

Alkohol: 13.5 %
Cukier resztkowy: 70.25 g/l
Kwasowość: 5.75 g/l
Potencjał starzenia: 4 lata
Temp. podawania: 8-10 °C

Polecamy do: serów niebieskich, owczych i aromatycznych; gruszek i jabłek, sernika.

Terra Alta, Katalonia. Region w południowej Katalonii, pomiędzy rzeką Ebro a granicą Aragonii w prowincji Tarragona. Status DO (Denominaciones de Origen) uzyskała w 1982 r. Powierzchnię ok 6300 ha porastają migdałowce oraz orzechy laskowe pomiędzy którymi znajduje się 45 winiarni produkujących rocznie ok 19 tys. hektolitrów wina.

Poza białymi szczepami, z których produkuje się w większości słynną na cały świat musującą Cavę, uprawia się tu także czerwone szczepy – głównie garnacha i monastrel a także tempranillo, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot i pinot noir.

Winnica Celler Piñol położona jest na 356 m n.p.m.

Gleby: 95% wapień, 5% glina; uboga w substancje organiczne, nienawadniana.
Klimat: śródziemnomorski pod wpływem kontynentalnego; charakteryzuje się małą ilością opadów.

Katalonia