Hiszpania

Gerhardus Tinto 2013 Celler Piñol

Katalonia
Czerwone Słodkie

Barwa: rubin z ciemnymi refleksami.
Bukiet: dojrzała wiśnia z nutą kawy, czekolady na tle wanilii i kandyzowanych czerwonych owoców. Bukiet wyraźny potrzebuje sporo powietrza.
Smak: doskonała budowa; wino pełne o mocnej strukturze, bogate w taninę; ciepły i przyjemny finisz.
Wino dojrzewa w nowych beczkach z francuskiego dębu przez okres 4 miesięcy.

Alkohol: 14 %
Cukier resztkowy: 61.4 g/l
Kwasowość: 4.9 g/l
Potencjał starzenia: 8 lat
Temp. podawania: 15-17 °C

Polecamy do: deserów słodkich lub jako deser. Dla miłośników słodkich pyszności.

Terra Alta, Katalonia. Region w południowej Katalonii, pomiędzy rzeką Ebro a granicą Aragonii w prowincji Tarragona.

Status DO (Denominaciones de Origen) uzyskała w 1982 r.

Powierzchnię ok 6300 ha porastają migdałowce oraz orzechy laskowe pomiędzy którymi znajduje się 45 winiarni produkujących rocznie ok 19 tys. hektolitrów wina. Poza białymi szczepami, z których produkuje się w większości słynną na cały świat musującą Cavę, uprawia się tu także czerwone szczepy – głównie garnacha i monastrel a także tempranillo, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot i pinot noir.

Winnica Celler Piñol położona jest na 356 m n.p.m.

Gleby: 95% wapień, 5% glina; uboga w substancje organiczne, nienawadniana.
Klimat: śródziemnomorski pod wpływem kontynentalnego; charakteryzuje się małą ilością opadów.

Katalonia