Włochy

IGP Puglia Bianco Verdeca 2020 Vini Calitro

Apulia
Białe Wytrawne

Barwa: Słomkowożółty z zielonkawymi refleksami.
Bukiet: Intensywny i trwały ślad kwiatów brzoskwini, zielonego jabłka i miodu.
Smak: Smukłe, świeże o doskonałym smaku i wytrwałości.

Alkohol: 13,0 %
Cukier resztkowy: 4,6 g/l
Kwasowość: 6,35 g/l
Potencjał starzenia: od 4 do 10 lat
Temp. podawania: 12°C

Polecamy do:

Polecamy do owoców morza, skorupiaków, dań rybnych, świeżych serów.

Apulia – wieczny „przegrany” wypalony słońcem, płaski region Włoch powinien być odpowiedzią na kalifornijską Dolinę Centralną lub australijską Riverinę. Pomimo przewagi naturalnych uwarunkowań oraz ziem pokrytych w większości winoroślami, jakość puglijskich win pozostaje niska – tylko 5,5% kwalifikuje się do standardów DOC, pomimo nadmiaru wyższych apelacji w całych Włoszech. Nowoczesne winiarnie butelkują swoje produkty praktycznie bez wyjątku jako IGT (regionalne).

Nawet wszędobylskie cabernet czy chardonnay są niezdolne do stworzenia dobrych jakościowo win. Czołową częścią regionu są północne obrzeża, graniczące z Abruzją. Na południu najlepsze wina powstają w apelacji Primitivo di Manduria, gdzie krzewy uprawiane na gliniastych glebach w okolicach Mandurii generują wina oszałamiające w alkohol, balansowany charakterystycznymi, dżemowymi nutami i zaskakująco krzepką kwasowością.

Gleby: wapienie z epoki kredy, na którą nakładają się gleby zawierające tlenek żelaza z trzeciorzędu i czwartorzędu oraz glinę.
Klimat: śródziemnomorski.

Apulia
  • 100%

    Verdeca – to stosunkowo rzadka odmiana białego wina z Apulii w południowych Włoszech. Obecnie występuje prawie wyłącznie w prowincjach Taranto i Bari. Region stanowi około 97 procent łącznej powierzchni 800 hektarów. Jej wina mogą wahać się od całkiem neutralnych i ziołowych, ale po bardziej aromatyczne wina o mieszanych smakach cytrusowych.