Włochy

IGP Salento Negroamaro 2013

Apulia
Czerwone Półwytrawne

Barwa: rubinowa z granatowymi refleksami.
Bukiet: intensywny z nutami dżemu malinowego i dzikich jagód.
Smak: eleganckie, pełny, pikantny i zrównoważony.

Alkohol: 14.5 %
Cukier resztkowy: 11.7 g/l
Potencjał starzenia: wiele lat
Temp. podawania: 18 °C

Polecamy do: dojrzewających serów, czerwonego mięsa, dziczyzny.

Apulia – wieczny „przegrany” wypalony słońcem, płaski region Włoch powinien być odpowiedzią na kalifornijską Dolinę Centralną lub australijską Riverinę. Pomimo przewagi naturalnych uwarunkowań oraz ziem pokrytych w większości winoroślami, jakość puglijskich win pozostaje niska – tylko 5,5% kwalifikuje się do standardów DOC, pomimo nadmiaru wyższych apelacji w całych Włoszech. Nowoczesne winiarnie butelkują swoje produkty praktycznie bez wyjątku jako IGT (regionalne).

Nawet wszędobylskie cabernet czy chardonnay są niezdolne do stworzenia dobrych jakościowo win. Czołową częścią regionu są północne obrzeża, graniczące z Abruzją. Na południu najlepsze wina powstają w apelacji Primitivo di Manduria, gdzie krzewy uprawiane na gliniastych glebach w okolicach Mandurii generują wina oszałamiające w alkohol, balansowany charakterystycznymi, dżemowymi nutami oraz zaskakująco krzepką kwasowością.

Gleby: piaszczyste i wapienie z epoki kredy, na którą nakładają się gleby zawierające tlenek żelaza z trzeciorzędu i czwartorzędu oraz glinę.
Klimat: śródziemnomorski z łagodną zimą i bardzo gorącym latem. Przez wiele miesięcy wieje scirocco – ciepły i wilgotny wiatr z Afryki, a czasem tramontana – zimny i suchy wiatr z Bałkanów.

Apulia