Włochy

Il Favore Sangiovese Puglia IGT 2019 Maria Gerhardt

Emilia Romania
Czerwone Półwytrawne

Barwa: Delikatny czerwony, połyskliwy.

Bukiet: Wiśnia, lekko zadymione, potrzebuje kilku chwil na pooddychanie.

Smak: Harmonijne, okrągłe, korzenny zapach dzikich jagód, zwarta owocowość i delikatne taniny. Lekko mineralne i soczyste.

Alkohol: 12,0 %

Cukier resztkowy: 12,0 g/l

Kwasowość: 5,0 g/l

Potencjał starzenia: 3-5 lat

Temp. podawania: 14-15 °C

Polecamy do: W upalne letnie dni – schłodzone wino jest bardzo orzeźwiające.

Emilia Romania – (wł. Emilia-Romagna) – region administracyjny w północnych Włoszech. Położony w Apeninach Północnych i nad Morzem Adriatyckim.

Sangiovese to najważniejsza odmiana winorośli w regionie.

  • 100%

    Sangiovese – łacińskie „Sanguis Jovis” oznacza krew Jowisza. Jest podstawowym szczepem Chianti oraz dużej części środkowych Włoch. Występuje również w Argentynie, Chile, USA. Trudny w uprawie z powodu długiego okresu wegetacyjnego oraz podatności na choroby. Ceniony jest za wysoką kwasowość, mocne taniny i zrównoważony charakter a także swoją „plastyczność” i wszechstronność. Charakterystyczne pikantne smaki ciemnych wiśni i czarnych owoców pestkowych (czereśnia) mogą być wspierane przez nuty liści pomidorów i suszonych ziół, drewna, orzechów i kawy. Dojrzewanie w dębexowych beczkach wzbogaca wina o aromaty śliwki i dzikiej maliny, jagód a nawet nuty zwierzęce czy cedrowe. W Toskanii sangiovese jest jedną z odmian dopuszczonych w prestiżowym Brunello di Montalcino DOCG i stanowi podstawę Vino Nobile di Montepulciano oraz popularnych win Chianti. Ma również znaczący udział przy powstawaniu tzw. Supertoskanów. Zdolny do leżakowania nawet 20 lat, jest też atrakcyjny pod postacią win młodych.

Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania