Włochy

Istadela IGT Rosso Veronese 2012

Veneto
Czerwone Wytrawne

Barwa: czerń z głęboką purpurą.
Bukiet: nuty tostów, gorzka pomarańcza, aromaty dymne; po napowietrzeniu owoce suszone – pigwa, śliwka, aronia.
Smak: długi, wyraźny; potężne wino o wyjątkowym smaku.

Alkohol: 14.5 %
Cukier resztkowy: 5 g/l
Kwasowość: 5.5 g/l
Potencjał starzenia: 20 lat
Temp. podawania: 18  °C

Polecamy do:

czerwonego mięsa, zająca, dzika, lasagna, pikantnych i twardych serów, a także risotto i innych włoskich potraw.

Veneto  (Wenecja Euganejska) – prowincja Werona , winnice położone na zboczach w gminie Sanem Pietro In Cariano w samym sercu Valpolicella Classico.

Starzone w dębowych 225 litrowych beczkach (BARRIQE) przez 24 miesiące.

Tradycyjny wyrób wina stosowany w tym regionie od czasów starożytnych.

Gleby: bazaltowe i mineralne pochodzenia wulkanicznego.
Klimat: śródziemnomorski.

Veneto
  • 30%

    Cabernet sauvignon – „król czerwonych gron”, najbardziej znany, szczep winny na świecie, którego rodzicami są cabernet franc i sauvignon blanc a kolebką Bordeaux. Daje wina cieliste, ciemne, głębokie o charakterystycznych aromatach czarnej porzeczki i zielonej papryki z nutami żywicznymi, korzennymi i ziołowymi. Odznacza się dobrą kwasowością i znakomitym potencjałem leżakowania. W beczce rozwija aromaty dymne, waniliowe, cedrowe. Właściwie nie należy spożywać go bez leżakowania, chyba że produkowany jest w cieplejszych regionach, w kupażach z miękkimi, owocowymi odmianami jak merlot. Szczep o wielkim charakterze. Stąd uwielbienie jakim obdarzono go w świecie winiarskich znawców.

  • 25%

    Corvina – daje aromat wisni, malin, przypraw.

  • 25%

    Corvinone – jest najbardziej podatny na szlachetna pleśń, pożądaną przez producentów

  • 5%

    Molinara – wykorzystana jest głównie ze względu na swoja kwasowość.

  • 15%

    Rondinella –  wzbogaca kupaż o kwiatowość, czereśnie i leśne owoce oraz kwasowość.