Niemcy

Jakob Gerhardt Sekt Doux Würzig-süss JG Nierstein

Hesja Nadreńska
Białe Słodkie

Barwa: Jasny złoto-żółty, drobno perlisty.
Bukiet: Aromat dojrzałych, jasnych owoców, łagodna nutka drożdży – truskawka.
Smak: Okrągły, pełny, słodycz owoców, elegancki z długim posmakiem.

Alkohol: 11.5 %
Cukier resztkowy: 70.0 g/l
Kwasowość: 5.5 g/l
Potencjał starzenia: młode 3-6 lat
Temp. podawania: 8-10 °C

Polecamy do:

Idealne jako aperitif na powitanie zaproszonych gości, do dań ostrych – doprawionych.

Rheinhessen (Hesja Nadreńska), położona na południe od Mainz, w regionie od północy i wschodu ograniczona potężnym zakolem Renu, stanowi największy niemiecki region winiarski (26 tys. ha), określany mianem „Ogrodu Boga”. Już Rzymianie uprawiali winorośl na terenach położonych wzdłuż lewego brzegu Renu a najstarszy dokument historyczny dotyczy właśnie winnicy położonej w Hesji Nadreńskiej (Niersteiner Glöck).

Najczęściej uprawianymi tu gronami, tak jak w całych Niemczech są riesling i muller-thurgau. Popularnością cieszy się także tradycyjna odmiana Hesji Nadreńskiej – silvaner. W ostatnich dziesięcioleciach podwoiła się jednak powierzchnia upraw gron czerwonych, głównie za sprawą dornfeldera. Jedna trzecia winnic Hesji jest już w kolorze czerwonymi.

Gleby: lessowe, wapienne i piaszczyste, czasem kamieniste.
Klimat: kontynentalny, z łagodzącym wpływem Renu a także otaczających wzgórz i lasów.

Hesja Nadreńska
  • 25%

    Muller-Thurgau – Krzewy Müller-Thurgau można znaleźć prawie we wszystkich niemieckich regionach winiarskich. Jest drugą co do wielkości nasadzeń winoroślą w Niemczech obejmując ok 14 tys. ha (14 % ogółu upraw). Nie ma szczególnych wymagań pod względem położenia i daje pewne plony. Odmiana dojrzewa wcześnie i daje wina łatwe w piciu, czasem kwiatowe o delikatnie owocowym aromacie muszkatołowym. Kwasowość jest umiarkowana, w przypadku win pochodzących z północy jest nieco wyraźniej podkreślona. Nie zbyt dużego potencjału leżakowania i najlepiej smakuje jako orzeźwiające w ino w pierwszych latach po zbiorach. Czasami możemy znaleźć wina produkowane techniką „sur lie”, które aż do momentu butelkowania dojrzewały na drobnym osadzie drożdżowym

  • 25%

    PINOT GRIGIO  –  (PINOT GRIS) jako mutacja pinot noir pochodzi z Francji. Jak na biała odmianę, ma miękką skórkę o dość ciemniej, szaroróżowej barwie dlatego tez wina produkowane z tego szczepu mogą mieć głębszy kolor niż większość białych win (można z niego zrobić nawet wino różowe).  Jedynie włoskie pinot grigio jest dość blade. We Włoszech stanowi ważną odmianę, szczególnie w północnowschodnich regionach. Uprawiany jest również w USA (Oregon) na południu Niemiec (tu znana jest pod nazwą rülander) oraz w Alzacji (znana jako tokay). Pod wprawna ręka winiarza daje przyjemne, ekstraktywne wina o delikatnym, czystym i mocnym zapachu, średniej lub wysokiej kwasowości i dość wyrazistym kolorze. Charakterystyczne nuty zapachowe to dojrzałe jabłka, cytrusy, delikatne nuty korzenne, kwiatowe miodowe i migdałowe. Czasem w cieplejszych rejonach skórki owoców, zwłaszcza brzoskwini i pomarańczy.

  • 25%

    Riesling – szlachetna biała odmiana, doskonale przystosowująca się do panujących warunków pogodowych. Region z którego pochodzi wino ma dużo większe znaczenie niż jego rocznik. W swym smaku i zapachu świetnie odzwierciedla cechy ziemi na jakiej winorośl była uprawiana. Wina mają mocno owocowy (jabłka, brzoskwinie, cytryny) oraz kwiatowy (fiołek, płatki róży, marzanna) aromat. Po kilku latach leżakowania w butelce riesling nabiera dystyngowanego, zapachu nafty, oraz nut moreli, wiciokrzewu, wosku i marmolady pomarańczowej. Mimo, iż nie współdziała z beczką, doskonale starzeje się w butelce, nawet przez dekady.

  • 25%

    Silvaner – pochodzi z Austrii jako krzyżówka ostterreichisch Weiss i traminera. Jest jedna z najstarszych dziś uprawianych winogron (pierwsze zapisy pochodzą z 10 IV 1659 r.) Silvaner produkuje głównie wina wytrawne, kwasowe z wyraźną nutą mineralna i ziemistością oraz subtelnymi aromatami dymu wędzarnianego. Często porównywany jest z rieslingiem. Dziś silvaner jest uprawiany na ok. 5% obszarów Winogradow w Niemczech – głównie w Nadrenii, Frankonii, Hesji i palatynacie. Szczep ten jest bardzo  wymagający. W zależności od lokalizacji i procesu starzenia, silva ner tworzy wszechstronnie wina – od nieskomplikowanych, letnich i codziennych do eleganckich i wspaniałych win na specjalne okazje. Silvaner doskonale odzwierciedla terror, łącząc ziemiste aromaty z delikatnymi nutami owocowymi i przyjemną  kwasowością.

Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania